Paula over haar buikwandcorrectie

Paula over haar buikwandcorrectie

Paula van Gestel (50) uit Gemert onderging een buikwandcorrectie

Na een gastric bypass in 2013 verliest Paula snel gewicht. Maar met het kwijtraken van de kilo’s loopt zij tegen een nieuw probleem aan: haar lichaam houdt deze veranderingen niet bij. “Mijn huid was volledig opgerekt en had niet de tijd gehad om zich aan te passen aan mijn nieuwe omvang. Er ontstond een vetschort.” Daarom ondergaat ze een buikwandcorrectie.

Ruim een jaar na de operatie is Paula maar liefst 67 kilo lichter. Aan bariatrisch chirurg François van Dielen vraagt ze naar de mogelijkheden van een buikwandcorrectie. “We denken graag mee met patiënten die na een maagverkleining tegen dit soort problemen aanlopen. Een doorverwijzing naar de plastisch chirurg is mogelijk als iemands gewicht een jaar lang stabiel is. Dat was bij Paula het geval”, aldus Van Dielen.

Na een gesprek met plastisch chirurg Han Wilmink blijkt dat Paula inderdaad in aanmerking komt voor een buikwandcorrectie. Deze operatie wordt echter vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar. Paula: “Zonder vergoeding zou de operatie voor mij onbetaalbaar zijn. Na alle verhalen van andere patiënten ging ik er vanuit dat het bij mij ook niet zou lukken. Een week na de afspraak kreeg ik het verlossende telefoontje: de zorgverzekeraar had de aanvraag goedgekeurd! Mijn mond viel open van verbazing.”

In april 2015 is het zover, Paula gaat naar MMC voor de operatie. “Het was een spannende dag. Op de operatiekamer werden er strepen op mijn buik getekend en al snel werd ik in slaap gebracht. Tijdens de operatie is mijn huid rechtgetrokken. En omdat mijn buikspieren vanwege mijn eerdere bevallingen uitgerekt waren, moesten ook die hersteld worden. Eenmaal wakker viel de pijn nog mee, maar die kwam later wel.” Gelukkig gaat het herstel goed en mag ze na twee nachten al naar huis. Daar moet ze nog acht weken herstellen, waarvan twee weken met een buikband ter ondersteuning van de huid.

“Door berichten van andere patiënten op internet was ik voorbereid op het ergste. Het bleek een week flink afzien, maar het is het waard. Met pijnstilling en genoeg rust is het te doen. Alleen hoesten en lachen was erg pijnlijk. In het begin zag ik nog niet veel verschil door het vocht in mijn buik, maar nu ik eenmaal hersteld ben zit alles me eindelijk weer lekker.” Volgende week heeft Paula een fotoshoot om zichzelf te belonen. “Dat heb ik mezelf beloofd voor ik dit traject inging. Het is een nieuwe start.”

Komend jaar hoopt ze ook een dijbeenlift vergoed te krijgen. “Doordat mijn benen nog veel los vel hebben, schuren ze over elkaar. Dat weerhoudt me ervan om te gaan hardlopen. Een jaar na de buikwandcorrectie kan ik een verzoek indienen voor deze operatie.”

Meer ervaringsverhalen

Vraag het informatiepakket aan