Maagband

Het plaatsen van een maagband is een ingreep om de hoeveelheid voedsel die u kunt innemen te verminderen. Het siliconen bandje om het bovenste deel van de maag creëert een kleine voormaag, met de inhoud van een half kopje (15 tot 30 cc). Hierdoor voelt u zich sneller ‘vol’. Na de ingreep valt u af omdat u minder voeding en dus minder calorieën kunt eten.

De laatste jaren worden steeds minder maagbanden geplaatst, omdat na enige jaren bij veel patiënten problemen ontstaan waardoor de maagband verwijderd moet worden. In MMC wordt alleen op specifieke indicatie nog een maagband geplaatst. Bijvoorbeeld als mensen niet in aanmerking komen voor een gastric sleeve of gastric bypass. Ook vinden er hersteloperaties plaats, waarbij de maagband verwijderd wordt en eventueel omgezet wordt naar een andere maagverkleining.

Secundair plaatsen maagband
Een nieuwe ontwikkeling is de maagband na een gastric sleeve of gastric bypass voor extra gewichtsverlies. Dit is een techniek die nog niet bewezen effectief is en slechts na strikte screening en indicatie wordt uitgevoerd.