‘We zijn er voor je tot je klaar bent om het zelf te doen’
Om de kans op een terugval na een maagverkleinende ingreep zo klein mogelijk te maken, bieden we langdurige begeleiding in het veranderen van je leefstijl. Als obesitasverpleegkundige is Nienke Houkes intensief betrokken bij deze begeleiding.
“Samen met twee andere obesitasverpleegkundigen en één verpleegkundig specialist ben ik het aanspreekpunt voor de patiënt tijdens het hele traject. Voorafgaand aan de operatie sta ik al in nauw contact met de patiënt. Bijvoorbeeld tijdens groepsbijeenkomsten, waarin ik uitleg geef over het gehele traject en de voor- en nadelen van de verschillende operaties. Ik bekijk iemands medische voorgeschiedenis en noodzaak om geopereerd te worden. Die persoonlijke betrokkenheid maakt mijn werk leuk. Samen met de diëtist, psycholoog en fysiotherapeut stem ik vervolgens af welk behandeltraject het meest geschikt is voor een obesitaspatiënt. Ik ben momenteel in opleiding tot verpleegkundig specialist, omdat in die functie het onderlinge contact met de patiënten nog intensiever is.”
Het natraject
“Na de operatie verandert er veel. Denk hierbij aan het volhouden van het juiste eet- en beweegpatroon. Maar er vinden ook veranderingen plaats op mentaal en sociaal vlak. Het natraject duurt vijf jaar en bestaat zeker in de eerste twee jaar uit intensieve begeleiding van diverse specialisten, zoals diëtisten en fysiotherapeuten. Ook ik blijf de patiënten bijstaan en zie en spreek ze zowel individueel als in groepsverband. Na vijf jaar begeleiding zijn de meeste hobbels voorbijgekomen en is de patiënt er klaar voor om het helemaal zelf te doen.”
Belang van groepsbijeenkomsten
“Tijdens de groepsbijeenkomsten besteden we aandacht aan de gevolgen van de operatie en ligt de nadruk op elkaar stimuleren en tips delen. Hoe kijk je naar jezelf na de operatie? Krijg je te maken met negatieve reacties uit je omgeving? Vaak worden deze mentale aspecten onderschat. Het is ontzettend belangrijk om te beseffen dat je daarin niet de enige bent.”