19 mei 2017

Eerste kookboek voor na een maagverkleining

“Eten is ook na de operatie een feestje”, is de boodschap van Nicole Raijmakers (47). Ze bracht deze week het allereerste kookboek voor mensen na een maagverkleining uit. Om de recepten te laten voldoen aan de strikte voedingsadviezen na een dergelijke operatie, schakelde ze de hulp in van het obesitasteam van Máxima MC.

Na een maagverkleining gelden strikte voedingsadviezen. Niet alleen om af te vallen, maar vooral om ervoor te zorgen dat het lichaam aan de benodigde voedingsstoffen komt. Zo is het belangrijk om voor eiwitrijke en suikerarme voeding te zorgen. Het opbouwen van eten na de operatie vindt dan ook plaats onder begeleiding van een diëtist. Hobby-kok Nicole dacht hierdoor aanvankelijk dat eten saai zou worden. Na haar operatie, inmiddels ruim een jaar geleden, ging ze al gauw experimenteren in de keuken en veranderde ze van gedachte. Inmiddels is ze maar liefst 70 kilo afgevallen.

Aangepaste recepten

“Ik ben en blijf een keukenprinses. Daarom ging ik direct aan de slag om verantwoorde en toch leuke variaties te bedenken. Toen ik deze deelde via mijn blog bleek pas hoeveel mensen behoefte hebben aan deze suggesties”, vertelt ze. Het kookboek bevat een bundeling van deze en nieuwe recepten. Samen met haar diëtiste Puck Reckers en chirurg François van Dielen, beide werkzaam in Obesitas Centrum Máxima, zorgde Nicole ervoor dat de receptuur speciaal geschikt is voor mensen met een maagverkleining. Chirurg François van Dielen: “Veel mensen denken dat je na een maagverkleinende ingreep niet meer lekker kunt eten. Dat je niet meer mee kunt doen bij een etentje. Ik ben blij dat Nicole met dit kookboek het tegendeel bewijst en hoop dat het mensen helpt om hun gezonde leefstijl na de operatie voort te kunnen zetten.”

Omroep Brabant

2 Februari 2018 was Nicole met een aantal recepten te gast in de studio van Omroep Brabant: