Verpleegkundig specialist

Sandra Cosijns is verpleegkundig specialist bij het obesitascentrum van Máxima MC. Van de 25 jaar dat ze in het ziekenhuis werkt, is ze al acht jaar betrokken bij de behandeling van overgewicht. Naast heel wat jaren werkervaring, heeft ze ook persoonlijk ervaring met het traject.

verpleegkundig specialist - Obesitas Centrum Máxima

“Als verpleegkundig specialist neem ik taken over van de chirurg. Ik zie zelf patiënten voor medische controles en bij klachten. Ik vorm als het ware de brug tussen arts en verpleegkundige en ben gedurende het gehele behandeltraject betrokken bij de patiënt. Ook voer ik wetenschappelijk onderzoek uit, bijvoorbeeld naar het gebruik van multivitaminen na een maagverkleining.”

Eigen ervaringen
“In 2004 werd bij mij een maagband geplaatst. Ik was toen al jaren te zwaar en ondanks uitgebreide dieetprogramma’s viel ik niet genoeg af, of kwam ik al snel weer aan. Dat was frustrerend. De maagband was voor mij helaas niet de oplossing: ik moest veel overgeven en had continu last van mijn schouder. Een jaar later heb ik deze dan ook laten verwijderen. Een tijdje daarna onderging ik een gastric bypass. Het verschil is erg groot, het gaat nu helemaal goed met me. Ik zit veel sneller vol dan de gemiddelde persoon, maar kan gewoon meedoen.”

Persoonlijke boodschap
“Mensen die met eenzelfde probleem rondlopen zou ik willen zeggen: besef dat morbide obesitas een chronische ziekte is. Zie het niet als falen om ervoor behandeld te worden. Je maakt een bewuste keuze om je leefstijl te veranderen en uiteindelijk doe je het toch echt zelf. Uiteindelijk kan ik wel zeggen dat het je veel brengt, maar je moet er vooral zelf klaar voor zijn.”