28 november 2017

7 tips bij dumping klachten na gastric bypass

Afvallen bij ernstig overgewicht

Dumping is een verzamelnaam voor klachten die optreden wanneer voedsel vanuit de maag te snel wordt aangeboden aan de darm. Dit komt soms voor na een gastric bypass (maagverkleining). De intensiteit en duur van de klachten verschillen per persoon.

De sluitspier van de maag zorgt er normaal gesproken voor dat voedsel in kleine hoeveelheden aan de dunne darm wordt afgegeven. Als gevolg van een gastric bypass is deze sluitspier niet meer aanwezig. Hierdoor kan ‘dumping’ voorkomen.

Vroege en late dumping

Er zijn twee soorten dumping. Bij de vroege variant komt het voedsel in te grote brokken in de dunne darm, wat deze niet gewend is. Klachten ontstaan binnen een half uur na de maaltijd. Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, hartkloppingen, diarree, misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of buikkrampen.

Bij late dumping is je lichaam nog niet klaar voor de voedselresten. Hierdoor raakt de afstemming rondom je bloedsuikerspiegel verstoord. Deze situatie lijkt op die van mensen met diabetes (suikerziekte) met een te lage bloedsuikerspiegel. Klachten hierbij kunnen zijn zweten, trillen, een slap gevoel, hartkloppingen of flauwvallen. Deze klachten ontstaan pas later na het eten, één tot drie uur na de maaltijd.

Diëtiste Puck Reckers geeft tips: “Door op je voeding te letten kun je de klachten verminderen of zelfs voorkomen.”

  1. Gebruik zes tot negen kleine maaltijden, verspreid over de dag.
  2. Eet rustig en kauw het voedsel goed. Een maaltijd mag gerust 30 tot 45 minuten duren.
  3. Vermijd gesuikerde limonade en gezoete vruchtensappen.
  4. Verdeel vocht goed over de dag. Drink een half uur voor en een half uur na de maaltijd niet. Drink ook tijdens de maaltijd niet. Door vocht komt voedsel nog sneller in de darm terecht.
  5. Vermijd suiker en vetrijke voedingsmiddelen.
  6. Gebruik zuivelproducten zonder toegevoegde suiker.
  7. Gebruik voeding met voldoende voedingsvezels. Deze zorgen ervoor dat voedsel minder snel naar de darmen zakt. Producten waar veel voedingsvezels in zitten, zijn bijvoorbeeld volkorenbrood, groente en fruit.

Meer informatie over begeleiding na maagverkleining

Lees meer over begeleiding na de operatie

Informatiepakket maagverkleinende operatie

Wilt u graag meer weten over de maagverkleinende operatie? Het obesitascentrum van Máxima MC heeft een uitgebreide informatiefolder voor u samengesteld. Vraag de informatiefolder gratis aan.