Wetenschapsevent 2025

Samen doen we het beter!

Ben jij klaar om wetenschap en praktijk te verbinden? Tijdens dit inspirerende event voor zorgprofessionals (verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten/PA, (para)medici, MBRT, onderzoekers, studenten en docenten) staan samenwerking, onderzoek en leren van elkaar centraal. Ontdek hoe onderzoek handen en voeten krijgt in de dagelijkse zorg in Máxima MC en deel jouw ideeën om samen het verschil te maken. Kom, leer, inspireer – want samen doen we het beter!

Donderdag 27 maart 2025  |  15.00 – 21.30 uur
Auditorium, Máxima MC Veldhoven
Aanmelden
Medewerkers MMC via: leerplein.mmc.nl
Gasten via: Enalyzer Survey
Accreditatie
Accreditatie bij kwaliteitsregister V&VN voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten is aangevraagd.

Programma

  • 15.00 Inloop, start Kenniscafé

    Kom langs bij de inschrijftafel, kies de workshop waaraan je deel wilt nemen. Neem een hapje en een drankje.

Workshops

  • 15.30 – 16.30 Workshop 1: EBP-escaperoom (leanplein)

    De EBP-escaperoom wordt begeleid door verschillende experts.

    Doelgroep: verpleegkundigen, paramedici en studenten

    Ben jij klaar om jouw kennis en vaardigheden te testen in een spannende, interactieve uitdaging? In deze EBP-escaperoom werk je samen met je team om puzzels op te lossen, aanwijzingen te ontcijferen en kritische vragen te beantwoorden. Zet je probleemoplossend vermogen en onderzoekskwaliteiten in om binnen de tijd te ontsnappen. Durf jij de uitdaging aan? Pak die kans en beleef EBP op een geheel nieuwe manier!

  • 15.30 – 16.30 Workshop 2: Van praktijkprobleem naar oplossing: hoe creëer je impact? (HIC Atelier)

    Merlijn Lobbes, docent-onderzoeker Fontys Mens en Gezondheid, Lectoraat Decision support: who CAREs?

    Doelgroep: verpleegkundigen, paramedici, studenten en MBRT

    Innovaties bieden verschillende kansen om de zorg te verbeteren. Daarbij kun je denken aan het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg, maar ook het verminderen van de druk op zorgprofessionals en het vergroten van de mate waarin de geleverde zorg passend is voor patiënten. Tijdens deze workshop gaan we op interactieve wijze aan de slag met de stappen die gezet kunnen worden om vernieuwingen succesvol in de praktijk in te voeren: hoe kunnen we het samen beter doen? De focus ligt op het proces van praktijkprobleem naar oplossing(srichting) en het creëren van impact met praktijkgericht onderzoek.

  • 15.30 – 16.30 Workshop 3: Motivatie en gezondheidsvaardigheden bij zelfmonitoring voedings- en vochtinname door patiënten (Trainingsruimte, Academie)

    Sjoukje Hoornstra, docent-onderzoeker Fontys Mens en Gezondheid
    Verena Stolpman, docent-onderzoeker Fontys Paramedisch

    Doelgroep: verpleegkundigen, paramedici en studenten

    Monitoring van voedings- en vochtinname tijdens ziekenhuisopnames wordt veelal door zorgprofessionals uitgevoerd. Onderzoek in Máxima MC toont aan dat veel patiënten zichzelf in staat achten en bereid zijn om hun eigen voedings- en vochtinname te monitoren. Dit biedt kansen om regie van patiënten te versterken en meer persoonsgericht te werken. Zorgprofessionals geven aan dat ze het lastig vinden om te identificeren welke patiënten zelf hun voedings- en vochtinname willen en kunnen monitoren. In deze workshop bieden we handvatten voor een persoonsgerichte aanpak in het zelfmonitoren van de voedings- en vochtinname door patiënten.

  • 15.30 – 16.30 Workshop 4: Samen slim stagelopen, hulpmiddelen voor effectieve feedback – ontdek wat werkt! (Auditorium)

    Susan Metz, projectleider Expertise Centrum Onderzoek, Team Onderwijs & Kwaliteit, Summa
    Jolanda Tournoij, Lecturer Practitioner ZIC Cardiologie, opleidingsfunctionaris, Mens & Ontwikkeling, Máxima MC

    Doelgroep: praktijkbegeleiders, werkbegeleiders, verpleegkundigen, paramedici en studenten

    Ben jij op zoek naar praktische tools om feedback in de zorgpraktijk te versterken? In het actieonderzoek Samen Slim Stagelopen (deel 2, NRO-onderzoek) hebben twee zorginstellingen, waaronder de ZIC’s van Máxima MC, slimme en bruikbare instrumenten ontwikkeld die de samenwerking tussen student, werkbegeleider en docent versterken. Tijdens deze interactieve workshop delen wij onze ervaringen, gaan we verder in op wat het geven van effectieve feedback inhoudt en maak jij kennis met de toolbox Samen Slim Stagelopen. Ontdek welke tools jij kunt gebruiken om het leerrendement van studenten te vergroten.

  • 15.30 – 16.30 Workshop 5: Wetenschappelijke integriteit ‘What the hack’ Promovendi (Josephzaal)

    Spreker: Susan Hommerson, TUe

    Doelgroep: onderzoekers/promovendi

    Omschrijving: Interactieve workshop over wetenschappelijke integriteit. Aan de hand van casussen worden complexe situaties en dilemma’s, waar je als onderzoeker tegenaan kan lopen, besproken. Voorbeelden uit de praktijk: “Ik heb het werk gedaan, maar mijn begeleider is eerste auteur”, “De gegevens in het bestand van mijn voorganger waarmee is gepubliceerd kloppen niet, wat nu?”, “Mijn begeleider wil dat ik een analyse doe, terwijl het onderzoek nog loopt”. Je mag voor deze workshop zelf casussen inbrengen en meediscussiëren over andere casussen.

  • 15.30 – 16.30 Workshop 6: e-health junior consortium (Benedenzaalplein)

    Inge Braspenning, docent onderzoeker Fontys Paramedisch & promovenda Tranzo-Tilburg University

    Doelgroep: verpleegkundigen, paramedici en studenten

    Wil jij meedenken over samenwerking binnen de tweedelijnszorg om e-health tools en apps voor chronisch zieke kinderen te implementeren?

    Het e-health Junior Consortium heeft een ambitieuze missie: het ontwikkelen, implementeren en evalueren van een innovatief platform dat gevalideerde en evidence-based tools en apps integreert om psychologische problemen bij chronisch zieke kinderen te voorkomen. Centraal in dit consortium staan twee krachtige tools: Grow it, gericht op de primaire preventie van emotionele problemen, en Booster, dat zich richt op de secundaire preventie van vermoeidheid. In het promotieonderzoek van Inge Braspennings is onderzocht hoe zorgverleners in de derde lijn, ouders en chronisch zieke kinderen de implementatie van deze tools voor zich zien. In deze workshop delen we deze inzichten en gaan jullie samen aan de slag om de voorwaarden voor de implementatie van dergelijke tools in de tweede lijn te definiëren.

  • 16.30 – 17.15 Postermarkt en Posterbingo

    Doe mee met onze interactieve bingo op de postermarkt! Ga op ontdekkingstocht langs inspirerende posters, verzamel kennis en vul je bingokaart met antwoorden op uitdagende vragen. Heb jij een volle kaart? Lever deze in en maak kans op een leuke prijs!

  • 16.30 – 17.15 Technologiemarkt

    Laat je inspireren door de nieuwste innovaties die de zorg slimmer, efficiënter en beter maken. Van slimme tools tot baanbrekende toepassingen – kom kijken, vragen en uitproberen! Bezoek de technologiemarkt en ervaar hoe technologie het verschil maakt in jouw praktijk! Mis het niet!

Wetenschapsavond

Op deze avond presenteren onderzoekers vol trots hun bijdrage aan de medische wetenschap. Aan de hand van mondelinge voordrachten en wetenschappelijke posters wordt verteld over de nieuwste ontwikkelingen en bevindingen. De avond staat in het teken van de uitreiking van een drietal prijzen: de publieksprijs voor de beste posterpitch en een jury- en publieksprijs voor de beste voordracht.

  • 17.00 Start inloop avondprogramma

    Met een hapje en een drankje.

  • 17.30 Opening

    Door dagvoorzitter Hendrik Niemarkt, neonatoloog.

  • 17.33 Keynote spreker Angelique Dierick

    Angelique Dierick is lector bij Fontys, waar ze onderzoek doet naar digitale technologie in de verpleegkundige en paramedische zorg. Ze richt zich op factoren die digitale technologie van toegevoegde waarde laten zijn voor patiënten én professionals. Haar ultieme doel een bijdrage te leveren aan de digitale transformatie van ziekenhuiszorg in dit dynamische tijdperk. Angelique heeft een verpleegkundige achtergrond, studeerde gezondheidswetenschappen en promoveerde in 2010. Tot 2022 combineerde ze haar lector-schap met de functie programmamanager Wetenschap in het Catharina ziekenhuis, waardoor zij een groot netwerk heeft binnen de STZ-ziekenhuizen, Santeon, diverse UMC’s en TU/e. Sinds 2022 is ze fulltime lector.

  • 18.00 Poster pitches met publieksstemming

    Zes flitsende pitches van 2 minuten. Stemmen voor beste pitch!

  • 18.30 Pauze

    Met warme maaltijd en gelegenheid tot bezichtigen posters en deelname posterbingo!

  • 19.30 Wetenschappelijke presentaties met publieksstemming en jury beoordeling

    Onderdiagnostiek van stollingsstoornissen bij patiënten met hevig menstrueel bloedverlies: een retrospectieve multicenter cohort studie in de mProve ziekenhuizen
    Silvia Luijten, verpleegkundig specialist, Hematologie Máxima MMC

    Nederland volgt Máxima MC: Multimodale prehabilitatie verkleint kans op complicaties en verkort ziekenhuisverblijf na colorectaal carcinoom chirurgie
    Lisa Geomini, onderzoeker, Chirurgie Máxima MMC.

    Patiënt betrokkenheid bij het monitoren van voedings- en vochtinname in Máxima MC
    Sjoukje Hoornstra, onderzoeker, Fontys Hogeschool.

    Fecal microbiota profiling as an early noninvasive predictive biomarker for gram-negative late-onset sepsis in preterm infants: a longitudinal case-control microbiome study
    Rimke de Kroon, arts-onderzoeker, neonatologie Amsterdam UMC en Máxima MMC

    Optimale postoperatieve pijnbestrijding na thoracoscopische longresecties met thoracale epidurale analgesie, continue paravertebrale blokkade of eenmalige intercostale zenuwblokkade (OPtriAL): een drie-arm multicenter pragmatische gerandomiseerde studie
    Louisa Spaans, arts-onderzoeker, Chirurgie Máxima MC

    Natrium op de NICU: wat is waarheid?
    Karlien Coene, klinische chemicus, Klinisch laboratorium Máxima MC

  • 21.10 Uitreiking MMC awards

    Door M. Korte, lid Raad van Bestuur.

  • 21.20 Afsluiting

    Met borrel.