Nierstenen

Nierstenen kunnen behoorlijke zeurende pijnklachten geven. En ze kunnen pijnaanvallen (koliekpijnen) veroorzaken. Koliekpijn ontstaat wanneer een niersteen vanuit de nier de urineleider inschiet en daar blijft steken. Doordat de steen vastzit in de urineleider, kan de urine niet goed worden afgevoerd. De nier raakt hierdoor steeds verder gevuld met urine. Dit noemt men stuwing en dit kan veel pijn geven.

Symptomen nierstenen

Een niersteen kan helemaal geen symptomen hebben tot het moment dat het zich binnen de nieren verplaatst of door de urineleider trekt, dit is de buis die de nieren en de blaas met elkaar verbind. Op dat moment kunnen klachten optreden:

  • ernstige pijn bij de zijkant en achterkant van het lichaam, direct onder de ribben
  • pijn die zich uitbreidt naar de lies en onderbuik;
  • pijn die in golven komt en soms intenser is dan anders;
  • pijn bij het plassen;
  • rode of bruine urine;
  • troebele of stinkende urine;
  • misselijkheid en braken;
  • aanhoudende drang om te urineren;
  • vaker urineren dan normaal.

Behandeling nierstenen

De uroloog kiest voor de beste behandelmethode op basis van onderzoek en de gevonden afwijkingen. Meestal is een behandeling nodig voor stenen die ervoor zorgen dat de urine niet goed kan worden afgevoerd, pijnklachten veroorzaken, een urineweginfectie veroorzaken of snel in grootte toenemen. Een behandeling is niet altijd nodig. Soms is het beter om eerst te kijken of het lukt om de steen uit te plassen.

Mogelijke behandelingen:
JJ-katheter
Een JJ katheter is een dun slangetjes dat loopt van de nier naar de blaas. Aan beide uiteinden van de katheter zit een krul. De ene krul ligt in de nier, de andere in de blaas. De krullen lijken op een ‘J’ vandaar de naam JJ katheter. Door de krullen aan beide uiteinden blijft de JJ katheter goed op zijn plaats liggen.

Niersteenvergruizing
Een niersteenvergruizer verwijdert stenen in uw nieren door schokgolven. De nierstenen worden zo kapot getrild. De stukjes steen komen in uw blaas terecht en vervolgens plast u ze uit.

Percutane niersteenoperatie
Tijdens deze operatie wordt er een klein slangetje (nefrostomie) in de nier geprikt. Daardoor wordt de niersteen naar buiten getrokken. Is de steen daarvoor te groot, dan wordt deze eerst vergruisd.

Ureterorenoscopie
Een ureterorenoscopie is een ingreep waarbij met een camera de urineleiders en de nier kan worden bekeken. Een eventuele steen wordt dan vergruisd en deels met een laser verwijderd. De ureterenoscoop wordt ingebracht via de plasbuis en de urineleider. Wanneer de ureterenoscoop op de plaats van de steen is, wordt de steen vergruisd en daarna in stukjes verwijderd met behulp van speciale instrumenten.

Meer informatie

Meer informatie van De Nederlandse Vereniging voor Urologie:
Uitlegvideo’s: nierstenen
Het nierstenenboek