Spatader in de balzak

Een varicocele is een spatader in de balzak. In de balzak zitten verschillende aders. Die voeren het bloed af van de zaadballen naar de buik. Klepjes in de aders zorgen ervoor dat het bloed niet terugstroomt. Bij spataderen zijn de aders uitgezet. Hier werken de klepjes niet meer goed. Er gaat niet genoeg bloed naar de buik, maar het stroomt terug naar de zaadbal. Hierdoor kunnen afvalstoffen niet weg en wordt de temperatuur in de zaadbal hoger.

Symptomen

Spataderen in de balzak kunnen pijnklachten of vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Bij kinderen opereert men om verminderde vruchtbaarheid in de toekomst te voorkomen. Vaak wordt een zeurende pijn ervaren, die erger wordt na lang staan of aan het einde van de dag. Ook voelt u meestal zelf een verdikking bovenin de balzak, vooral als u staat of perst.

Onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de uroloog de zwelling voelen en met een echo wordt gezien hoe dik de spatader is.

Behandeling

Een spatader in de balzak is niet goed voor de aanmaak van sperma en uw vruchtbaarheid. Met een kleine operatie in uw balzak bindt de uroloog de spataders af.
Via een sneetje links in de onderbuik sluit de uroloog de spatader met enkele hechtingen af. Omdat de spatader van hoog achter in de buik naar de balzak loopt, ontstaat er geen wondje in de balzak zelf.

De spatader kan ook dicht gespoten worden, ook wel embolisatie genoemd.

Weer thuis

U mag na een paar dagen weer douchen. Als de hechtingen verwijderd zijn mag u weer in bad. Wondjes worden zoveel mogelijk gehecht met oplosbare hechtingen. Die verdwijnen vanzelf. ‘Gewone’ hechtingen worden meestal na een week op de polikliniek verwijderd.

De verpleegkundige maakt voor u een afspraak voor de nacontrole. We adviseren u om de eerste weken niet te sporten.

De mannenpoli

Speciaal voor mannen met urologische klachten is er binnen Máxima MC, locatie Eindhoven een mannenpoli. Hier houdt uroloog E.M.P. Broers, samen met gespecialiseerd verpleegkundigen, spreekuur. Erectieproblemen, hormonale problematiek (overgangsklachten), afwijkingen aan de penis, pijnklachten in het gebied van de geslachtsorganen en vruchtbaarheidsproblemen worden er onderzocht en behandeld. De mannenpoli werkt nauw samen met ons polikliniek seksuologie.

Meer informatie

Meer informatie van De Nederlandse Vereniging voor Urologie:
Uitlegvideo’s: goedaardige zwelling van de balzak