Sterilisatie bij de man

Er zijn verschillende mogelijkheden om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het condoom, het spiraaltje of sterilisatie. Sterilisatie is een definitieve anticonceptiemethode. In principe is een sterilisatie onomkeerbaar. Een sterilisatie is alleen een goede keuze, wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wil.

Behandeling

De uroloog verdooft de huid van de balzak met een prik. Deze prik voelt u even. Vervolgens maakt hij een sneetje in de huid van ongeveer twee centimeter en haalt hij de zaadleider naar boven. Van deze zaadleider haalt de uroloog een stukje weg. De beide uiteinden kunnen worden dichtgebrand en/of dichtgebonden. Dit gebeurt ook met de andere zaadleider.

Na deze behandeling zet de uroloog even een klemmetje op elk wondje, totdat deze niet meer bloedt. Soms wordt er een hechting in de huid geplaatst. Bloeden de wondjes flink, dan wordt er altijd een hechting geplaatst. De verpleegkundige dekt de wondjes af met een pleister. Tijdens de ingreep kunt u een trekkend gevoel in de liezen voelen, omdat de zaadleiders door het lieskanaal lopen.

Risico’s

  •  Vaak komt een geringe blauwverkleuring van de balzak en/of basis van de penis voor. Ook wat bloed- of vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat in de regel vanzelf over.
  • Indien de huid niet gehecht wordt, kan het voorkomen dat de wondjes een beetje open gaan staan. U dient dan de wondjes goed schoon te houden door ze dagelijks schoon te spoelen onder de douche.
  • Ongeveer vijf procent van de mannen heeft kans op chronische pijn in de balzak.
  • Tijdelijke pijn na de ingreep treedt frequent op en gaat gepaard met een beurs gevoel in de zaadballen of tijdens het lopen. Meestal duurt dit slechts enkele dagen.
  • Ook kan na de sterilisatie een gevoel van stuwing optreden. Dit kan leiden tot pijnlijke sensaties voorafgaand aan de zaadlozing. Dit is zeldzaam en meestal tijdelijk.

Na de behandeling

Het is belangrijk dat u na de ingreep doorgaat met anticonceptie. Na een sterilisatie gaat de productie van zaadcellen gewoon door. De zaadcellen kunnen echter niet door de onderbroken zaadleiders en worden door het lichaam afgebroken. Direct na de ingreep zijn er echter nog zaadcellen in de zaadblaasjes aanwezig. Drie maanden na de ingreep krijgt u een zaadonderzoek. U levert sperma in om te kijken of er nog levende zaadcellen in zitten. Pas als er geen levende zaadcellen meer te vinden zijn, stopt u met anticonceptie.

Vergoeding

Een sterilisatie zit niet in het basispakket van de ziektekostenverzekeraars. Het is dan ook verstandig om voor de ingreep contact op te nemen met uw ziektekostenverzekeraar om te informeren of u voor vergoeding in aanmerking komt. U heeft altijd een verwijsbrief van de huisarts nodig, ook al krijgt u de ingreep niet vergoed door uw zorgverzekering.

Sterilisatie ongedaan maken

Na sterilisatie krijgt ongeveer twee tot zes procent van de mannen spijt van de ingreep. De sterilisatie is te herstellen, maar dit lukt niet altijd en vaak is de vruchtbaarheid verminderd.

Meer informatie

Meer informatie van De Nederlandse Vereniging voor Urologie:
Uitlegvideo: steralisatie