Verminderde vruchtbaarheid bij mannen

Als na twaalf maanden regelmatige en onbeschermde geslachtsgemeenschap geen zwangerschap is opgetreden, spreken we van verminderde vruchtbaarheid. Bij één op de vijf stellen is na een jaar nog geen zwangerschap opgetreden. De oorzaak kan zowel bij de man (30%), de vrouw (30%) of beiden (30%) liggen. Soms wordt er geen oorzaak gevonden.

Oorzaak

Bij mannen ligt de belangrijkste oorzaak voor een verminderde vruchtbaarheid in een matige tot slechte kwaliteit van de zaadcellen. De volgende afwijkingen kunnen zich voordoen: geen zaadcellen (azoospermie), te weinig zaadcellen (oligospermie), onvoldoende beweeglijkheid van de zaadcellen (asthenozoospermie) of een afwijkende vorm van de zaadcellen (teratozoospermie).

Dit kan te wijten zijn aan:

Overige risicofactoren zijn:

  • Diverse medicijnen
  • Drugs en alcohol
  • Roken
  • Frequent saunabezoek
  • Chemotherapie
  • Contact met pesticiden of zware metalen

Onderzoek

Op de mannenpoli neemt de uroloog een uitgebreide vragenlijst met u en uw eventuele partner door. Naast lichamelijk onderzoek vinden de volgende onderzoeken plaats: echografisch onderzoek van de balzak, bloedonderzoek en twee keer een analyse van het zaad. Aanvullend onderzoek, zoals een chromosomenanalyse of een scan, kan nodig zijn.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de gevonden oorzaak. Een aantal mogelijkheden zijn: advisering over leefstijl, een operatie (bijvoorbeeld bij spataders in de balzak of een verstopping in de zaadleiders), medicijnen (bijvoorbeeld bij een hormonale stoornis) of een traject via de fertiliteitsarts als een reageerbuisbevruchting noodzakelijk is.

De mannenpoli

Speciaal voor mannen met urologische klachten is er binnen Máxima MC, locatie Eindhoven een mannenpoli. Hier houdt uroloog Eveline Broers, samen met gespecialiseerd verpleegkundigen, spreekuur. Erectieproblemen, hormonale problematiek (overgangsklachten), afwijkingen aan de penis, pijnklachten in het gebied van de geslachtsorganen en vruchtbaarheidsproblemen worden er onderzocht en behandeld. De mannenpoli werkt nauw samen met onze polikliniek seksuologie.