7 juli 2017

Eén miljoen euro voor onderzoek naar verbetering geboortezorg

Bewaking van moeder en kind op afstand mogelijk met hartfilmpje en weeënpleister

Stichting De Weijerhorst schenkt één miljoen euro aan Máxima MC (MMC) en de onderzoeksgroep Fundamentele Perinatologie. Dit bedrag is bestemd voor onderzoek naar nieuwe methoden om zwangerschappen en bevallingen veiliger te laten verlopen. De Weijerhorst en MMC hebben hiervoor de akte van schenking ondertekend. “We willen dat in Nederland nog minder baby’s te vroeg worden geboren of sterven bij de bevalling. Daaraan leveren we graag een bijdrage”, aldus Dick Schonis van Stichting De Weijerhorst.

Veel zwangerschappen vertonen complicaties die moeder en kind in gevaar brengen. Vroeggeboorte en zuurstofgebrek zijn de belangrijkste bedreigingen. Guid Oei, hoogleraar Fundamentele Perinatologie en gynaecoloog in MMC, en de onderzoeksgroep Fundamentele Perinatologie -een samenwerking van Máxima MC en Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)- onderzoeken daarom nieuwe methoden om de zwangerschap en bevalling veiliger te laten verlopen. Met de donatie van De Weijerhorst kan meer wetenschappelijk onderzoek worden verricht naar de bewaking van moeder en kind op afstand door een hartfilmpje (elektrocardiogram) bij de ongeboren baby in combinatie met een weeënpleister. Vrouwen kunnen dus thuis gevolgd worden en dat is minder belastend. Guid Oei: “Vrouwen voelen zich veilig en merken bijna niets van het onderzoek, doordat we gebruikmaken van de modernste technieken. Het onderzoek zal een positieve bijdrage leveren aan de geboortezorg in Nederland.”

De onderzoeksgroep ontving in 2012 ook al een grote schenking van De Weijerhorst. Het is uitzonderlijk dat nog een tweede keer een financiële impuls wordt gegeven. “Wij zijn trots dat de Stichting nogmaals een donatie geeft”, aldus Jan Harm Zwaveling, bestuursvoorzitter van Máxima MC.


Van links naar rechts: Guid Oei (Máxima MC), Dick Schonis (Stichting De Weijerhorst) en Jan Harm Zwaveling (Máxima MC).