18 augustus 2017

Bonbons gevuld met een gezonde boodschap voor zwangere

Chocobombes zijn speciale bonbons die de zwangere op een bijzondere manier bewust maakt van het belang van gezonde voeding. Spannende combinaties als gember-munt, framboos-doperwt en rode biet-limoen in de bonbons inspireren om gezond en gevarieerd om te gaan met dagelijkse voeding, die juist tijdens de zwangerschap zo belangrijk is. voeding, gezondheid en design komen samen in één bonbon

Vanuit de visie om de wereld van voeding én gezondheid dichter bij elkaar te brengen heeft ontwerpster Naomi Jansen de Chocobombes ontwikkeld. Máxima MC stelde de vraag om een ontwerp te maken dat een positieve bijdrage levert aan het thema zwangerschap. Voeding speelt een belangrijke rol in deze periode en dat was voor Naomi Jansen de aanleiding om een product te ontwerpen dat zwangere vrouwen motiveert om gezond om te gaan met de dagelijkse voeding. Het concept is tot stand gekomen met de kennis van gynaecologen en voedingsdeskundigen van MMC. Jacques Maas, gynaecoloog: “Als een vrouw zwanger is krijgt ze veel informatie. Er wordt veel aandacht besteed aan voeding. Gezond en gevarieerd eten is belangrijk tijdens de zwangerschap. We zijn in MMC altijd op zoek naar innovatieve manieren om belangrijke informatie over te brengen. Naomi heeft dit goed begrepen en heeft een zeer smakelijke informatiebron ontwikkeld.”

Bewustwording

Naomi: “Voeding, gezondheid en design komen samen in één ontwerp. Dat is precies de boodschap die ik wil uitdragen. Chocobombes draagt bij aan het creëren van bewustwording over het belang van gezonde voeding tijdens de zwangerschap. De nadruk ligt vaak op wat je niet mag eten, minder op hetgeen je wél nodig hebt om extra voedingsstoffen binnen te krijgen die belangrijk zijn voor moeder en kind.”

Food cravings

Als je zwanger bent, verandert je smaak en krijg je zin in de raarste dingen. Er ontstaat een intens verlangen naar een bepaald soort voedsel. De cliché: augurken met slagroom én natuurlijk chocolade… Chocolade en vrouwen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom ontstond het idee om de gezonde boodschap over te brengen in deze ‘food craving’.

Zwangerschapsbonbons

“Chocolade kun je combineren met heel veel producten. Zeg nou zelf wat is er niet lekker met een laagje chocolade. Zo begon ik eerst in mijn eigen keuken, en later bij een professioneel chocolatier te experimenteren met vullingen zoals pompoen, tomaat, rundvlees, rucola en zalm”, vertelt Naomi. Samen met Carla van Mensvoort, diëtist in Máxima MC, zijn de vullingen van de bonbons met zorg samengesteld en afgestemd op de voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde zwangerschap. Uiteindelijk zijn er negen bonbons ontstaan, ieder gevuld met twee bijzondere smaken en spannende combinaties.

De zwangerschap telt 40 weken en deze wordt onderverdeeld in drie trimesters, ieder gekenmerkt door specifieke ontwikkelingen bij het kind. Voor ieder trimester is er een doosje met drie bonbons, gevuld met voedingsstoffen ondersteunend aan de betreffende fase van de zwangerschap. Want ieder trimester brengt andere voedingsbehoeften met zich mee. In het eerste trimester is foliumzuur heel belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Later in de zwangerschap zijn ijzer, vitamine D, vezels en calcium belangrijke voedingsstoffen. “Vooral de wisselwerking tussen de voedingsstoffen is erg belangrijk. Vitamine D wordt veel beter opgenomen als het gecombineerd wordt met magnesium, wat de combinatie zalm en avocado oplevert”, aldus Carla van Mensvoort. “Ik hoop dat de bonbons de zwangere nieuwsgierig maakt naar wat gezonde voeding tijdens de zwangerschap inhoudt. Het is meer dan alleen een bonbon eten. De bonbon staat symbool voor het besef welke voedingsstoffen belangrijk zijn. Hopelijk wordt de zwangere zo geïnspireerd haar voeding op de juiste manier aan te passen. Chocobombes zijn natuurlijk geen vervanging voor gevarieerde dagelijkse voeding of voor voedingssupplementen. Het is een manier om bij de zwangere bewustwording te creëren voor het belang van gezonde voeding.