1 december 2017

Opnieuw bovengemiddelde score voor MMC in Elsevier

‘Waar de zorg veilig is en de patiënt voorop staat’: Elsevier prijst MMC voor achtste jaar

Voor het achtste jaar op rij wordt Máxima MC (MMC) als bovengemiddeld beoordeeld in het ziekenhuis-onderzoek van Elsevier. MMC behoort hiermee landelijk tot de tien ziekenhuizen met deze prestatie. De ziekenhuiszorg in Nederland werd vergeleken op achthonderd verschillende indicatoren. Daarmee is Elsevier een degelijke kwaliteitsmeter.

In het onderzoek worden verschillende factoren op het gebied van patiëntgerichtheid en medische zorg geanalyseerd en vergeleken. Op beide aspecten presteert MMC bovengemiddeld. De uitslag van dit jaar bevestigt opnieuw de kwaliteit van zorg in MMC. “Medische zorg moet veilig en goed zijn, maar ook aansluiten bij de behoefte van onze patiënten. Daar werken wij dagelijks aan.”, aldus Jan Harm Zwaveling, voorzitter raad van bestuur van MMC.

Oncologische zorg

De dienstverlening in MMC is patiëntgericht en goed op elkaar afgestemd, zo blijkt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat afspraken zoveel mogelijk op één dag en bij een vaste arts plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan is het behandeltraject voor darmkanker. Het onderzoek van Elsevier wijst uit dat MMC zeer adequaat handelt bij complexe tumoren in de dikke darm en endeldarm. Bij complicaties wordt snel en correct ingegrepen. Bij borstkanker wordt de tumor in verhouding tot andere ziekenhuizen zeer nauwkeurig verwijderd. En wanneer een borstamputatie nodig is, kan er relatief vaak direct een reconstructie van de borst gemaakt worden door een plastisch chirurg.

Verbeterpunten

Natuurlijk zijn er in de onderzoekuitslagen ook verbeterpunten zichtbaar. MMC laat punten liggen op het gebied van wachttijden. Jan Harm Zwaveling: “Wachttijden worden enerzijds bepaald door een bovengemiddelde vergrijzing in deze regio waardoor er meer vraag is dan we als medisch centrum kunnen aanbieden. Anderzijds bepalen zorgverzekeraars met hun inkoop in grote mate hoeveel behandelingen wij mogen uitvoeren en die zijn beperkt. Het goede nieuws is wel dat als mensen eenmaal patiënt zijn, ze niet lang hoeven te wachten”.

‘De beste ziekenhuizen’

Elsevier beoordeelt ziekenhuizen aan de hand van verplicht openbare en feitelijke gegevens. Deze gegevens worden door ziekenhuizen ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Zorginstituut Nederland. Het resultaat wordt jaarlijks gepubliceerd in de uitgave ‘De beste ziekenhuizen’. Het betreft geen ranglijst, maar een vergelijking van ziekenhuizen ten opzichte van het landelijk gemiddelde.