9 maart 2018

MMC staat stil bij darmkankermaand

persoon toont plastic voorbeeld van darmen

Maart staat internationaal bekend als darmkankermaand. Reden om stil te staan bij deze ziekte. Wat is darmkanker precies en welke klachten zijn kenmerkend?

Darmkanker is een verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm en de endeldarm. De ziekte ontstaat uit poliepen, dat zijn bultjes in de wand van de dikke darm. Bij mensen boven de 50 jaar komen poliepen in de dikke darm vaak voor. Meestal zijn die poliepen goedaardig en blijven ze dat ook. Een klein aantal verandert helaas in een kwaadaardig gezwel of tumor, er is dan sprake van kanker.

Uitzaaiingen

De tumor in de darm kan steeds groter worden en door verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Ook kunnen er cellen losraken van de tumor en zich door het lichaam verspreiden via de bloedbaan of het lymfestelsel. Hierdoor kunnen er nieuwe tumoren ontstaan in andere delen van het lichaam, zoals de lever, of de longen. We spreken dan van uitzaaiing.

Hoe herken je darmkanker?

De klachten bij darmkanker zijn afhankelijk van de plaats van de tumor. Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op darmkanker:

  • Een verandering in het ontlastingspatroon, zoals obstipatie (verstopping), diarree of bloed en/of slijm bij de ontlasting;
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • Bloedarmoede;
  • Aanhoudende ongemakken in de buik zoals, pijn, krampen en een opgeblazen gevoel;
  • Het gevoel dat de darm niet volledig wordt geleegd na het toiletbezoek.

Deze klachten hebben lang niet altijd met darmkanker te maken. Ze kunnen ook andere oorzaken hebben. Blijf echter niet te lang rondlopen met deze klachten en raadpleeg uw (huis)arts bij twijfel. Hoe eerder darmkanker ontdekt wordt, hoe beter de behandelmogelijkheden.