26 april 2018

Lintje voor professor Bambang Oetomo

Sitardo Bambang Oetomo Lintje

Bambang Oetomo is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn medische werk. De sterfte onder couveusebaby’s werd mede door zijn werk aanzienlijk teruggebracht. In 2003 is hij in Máxima MC gestart als kinderarts in de neonatologie. Waar hij werkte aan innovaties voor vroeggeboren baby’s. Hij richtte zich op de ontwikkeling van technologie om pijn en stress te voorkomen en de band tussen moeder en kind te bevorderen. Bambang Oetomo heeft veel betekend voor de zorg voor te vroeg geborenen in MMC, voordat hij in juni 2017 met pensioen ging.

Sidarto Bambang Oetomo begon in 1983 zijn carrière in de neonatologie aan het Academisch ziekenhuis in Groningen, waar hij onderzoek deed naar ademhalingsproblemen bij te vroeg geborenen. Zijn fascinatie door de blijvende effecten van pijn en stress die couveusekindjes overhouden aan hun tijd in de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) was daarmee een uitzondering in de wereld van de neonatologie. Immers collega-onderzoekers richten zich vooral op nieuwe medicijnen, of het verbeteren van beademingstechnieken en protocollen. Hoewel uit de literatuur duidelijk blijkt dat meer comfort in de NICU ook van groot belang kan zijn op de ontwikkeling van het kind. Met dat doel werkte de heer Bambang Oetomo tien jaar samen met studenten en onderzoekers van met name de Intelligence Design groep.

Belangrijk is volgens hem onder meer om de kinderen in de couveuse het gevoel te geven van de nabijheid van de moeder. Uit onderzoek blijkt dat met name het op de borst houden van het kind, wat we ook wel buidelen noemen, een positieve invloed heeft op de ontwikkeling. Om dat vertrouwde gevoel ook in de couveuse na te bootsen, werd onder begeleiding van de heer Bambang Oetomo, door studenten geëxperimenteerd met een kussentje, de Mimo, met ingebouwde hartslag. Dat proces resulteerde uiteindelijk in de Hugsy: een soort kruising tussen een matras en dekentje dat zachtjes vibreert in het – opgenomen – ritme van de hartslag van de moeder.

Een ander onderzoek dat heer Sidarto Bambang Oetomo onder zijn leiding heeft ontworpen is de Smart Jacket, een soort babypakje met bewakingssensoren in verwerkt. Dit betekent dat deze niet meer op de tere babyhuid geplakt hoeven te worden. Het concept is door de heer Sidarto Bambang Oetomo doorontwikkeld tot een volledig draadloos systeem, de Bambi belt. Deze uitvinding wil de heer Sidarto Bambang Oetomo met zijn zoon op de markt brengen.