19 oktober 2018

MMC toont voor het eerst design kunstbaarmoeder

expertmeeting-geboortezorg

Belangrijke eerste stap op weg naar kunstbaarmoeder voor te vroeg geboren baby’s

Te vroeg geboren baby’s extra tijd geven om te volgroeien, is het uiteindelijke doel van een kunstbaarmoeder. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) toont Máxima MC (MMC) in samenwerking met Next Nature Network voor het eerst een design kunstbaarmoeder. Dit ter inspiratie om te komen tot een eerste prototype. Een kunstbaarmoeder dient als vervanging van de couveuse en de kunstmatige beademing+. Dat is veel natuurlijker, omdat het de omstandigheden van een echte baarmoeder veel meer benadert.

“Het doel is uiteindelijk om met een kunstbaarmoeder extreem vroeggeboren kinderen door de kritische periode van 24 tot 28 weken te helpen”, vertellen Guid Oei, gynaecoloog en Hendrik Niemarkt, neonatoloog beiden werkzaam in MMC. De overlevingskansen van deze baby’s zijn laag; ongeveer de helft sterft bij 24 weken zwangerschap. En de baby’s die overleven, hebben vaak hun leven lang chronische aandoeningen zoals hersenschade, ademhalingsproblemen en/of netvliesproblemen met mogelijk blindheid tot gevolg. “Per week dat de groei van een foetus van 24 weken in een kunstbaarmoeder wordt verlengd, zal de overlevingskans stijgen,” licht Oei toe. “Als we de foetale groei van deze kinderen in de kunstbaarmoeder kunnen verlengen tot 28 weken is het grootste gevaar van voortijdig sterven teruggebracht tot 15%”, zegt Niemarkt.

Vergelijking met schapenfoetus

Onderzoek met lammeren uitgevoerd door onderzoekers van Verenigde Staten van anderhalf jaar geleden toonde aan dat onvolgroeide schapenfoetussen zich tot wel een maand lang verder ontwikkelden in een warme plastic zak gevuld met vruchtwater die fungeerde als kunstmatige baarmoeder. Daardoor waren hun organen, inclusief longen, voldoende gerijpt om zelfstandig verder te kunnen leven. Of hiermee ook hersenschade kan worden voorkomen, zoals die vaak optreedt bij vroeggeboren kinderen, werd daar nog niet helemaal duidelijk.

Expertmeeting – maatschappelijk debat

Tijdens de DDW is het design van de kunstbaarmoeder te bezichtigen in het Innovation Powerhouse tijdens de tentoonstelling ‘Chronic Health’ als onderdeel van de Embassy of Health. Ook zal er een inspiratiesessie plaatsvinden voor breed publiek waar een maatschappelijk debat gevoerd wordt over alle ontwikkelingen en toekomstige consequenties die er spelen rondom de komst van een kunstbaarmoeder, waarbij het design als inspiratiestuk dient.

Onderzoek naar eerste prototype

De uitkomsten van de inspiratiesessie vormen de aftrap voor de start van het wetenschappelijke onderzoek met een Europees consortium. “Het doel van dit onderzoek is om tot een eerste prototype kunstbaarmoeder te komen. De verwachting is dat dit binnen enkele jaren gereed zal zijn”, vertelt Guid Oei. MMC is hiervan initiatiefnemer in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven en verschillende andere ziekenhuizen uit Europa: Zweden, Duitsland, België, Spanje en Nederland.

Embassy of Health

De Embassy of Health is een samenwerking tussen de Waag, VanBerlo, Philips, Dutch Design Foundation, U CREATE en Máxima MC. Zij stimuleren het creatief en disruptief denken over de toekomst van de gezondheidszorg. Het programma van de ambassade beoogt burgers, patiënten, zorgprofessionals, beleidsmakers en anderen bewust te maken van de rol en het belang van design bij de ontwikkeling van innovatieve interventies in de zorg.