17 april 2020

Koning brengt virtueel werkbezoek aan Máxima MC

videobellen met de koning MMC

Een bijzonder gesprek vandaag voor een aantal medewerkers van Máxima MC. Niemand minder dan Zijne Majesteit de Koning bracht een virtueel werkbezoek aan MMC. Via een videoverbinding sprak de Koning met medewerkers die achter de schermen helpen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Tijdens het gesprek werd onder meer gesproken over de werkzaamheden van de schoonmaak, de inkoop en logistiek en de keuken tijdens deze crisis.

De afgelopen weken heeft de Koning in verschillende ziekenhuizen met een brede groep zorgmedewerkers gesproken en hen een hart onder de riem gestoken. Gisteren sprak hij met medewerkers van Máxima MC die ‘achter de zorg’ werken en die met hun ondersteuning een waardevolle bijdrage leveren aan de zorg voor coronapatiënten.

Ondersteunende werkzaamheden in crisistijd

In vier rondes ging de Koning in gesprek met medewerkers van de facilitaire dienst. Wat voor werkzaamheden verrichten zij en hoe is dit werk tijdens deze crisis veranderd? Zo sprak de Koning onder andere met twee medewerkers van de schoonmaak. Zij zijn gespecialiseerd in de schoonmaak van kamers van patiënten met COVID-19. Dat is best spannend werk, waarbij de medewerkers beschermende kleding moeten dragen. Ook ging de Koning in gesprek met medewerkers van inkoop en de logistiek. Hoe gaat de inkoop van persoonlijke beschermingsmaterialen in tijden van schaarste en hoe zorg je voor een goede en snelle verspreiding van al deze materialen door het hele ziekenhuis? Tenslotte sprak de Koning met personeel van de keuken. Deze keuken moest door de coronacrisis creatief omgaan met de voorraden, omdat er opeens veel minder patienten in het ziekenhuis lagen. Ze lieten de Koning zien hoe zij daarmee om zijn gegaan, onder andere door maaltijden voor het personeel te gaan maken. Ook maken zij speciale maaltijden voor de patiënten, die door hun samenstelling bijdragen aan hun herstel.

Steun in de rug

Het gesprek was volgens de Koning bedoeld als een steun in de rug van alle medewerkers in de ondersteuning, ook van andere organisaties. De Koning gaf aan dat we het maximale van onze ziekenhuizen vragen in deze tijd en dat we trots mogen zijn op onze artsen en verpleegkundigen. Zonder facilitaire dienst zouden zij echter hun belangrijke werk niet kunnen uitvoeren. Facilitaire diensten zien we weliswaar niet terug in de dagelijkse RIVM-cijfers, maar hun werkzaamheden zijn volgens de Koning minstens zo belangrijk om die naar beneden te krijgen.

Trots op koninklijke pluim

Marten Kroese, lid van de raad van bestuur van Máxima MC is trots op de medewerkers. “Het is natuurlijk erg bijzonder dat de Koning met onze medewerkers in gesprek is gegaan. Tijdens deze crisis werkt iedereen keihard, zowel aan het bed als in de ondersteunende functies. Deze koninklijke steunbetuiging is een grote pluim voor ál onze medewerkers.”