27 juli 2020

Onderzoek naar corona bij reumapatiënten

Máxima MC is samen met de Sint Maartenskliniek initiatiefnemer voor een onderzoek naar de kans op het coronavirus (COVID-19) bij reumapatiënten. Het onderzoek richt zich op het verzamelen van gegevens van mensen met reuma die door corona zijn geïnfecteerd. Deze groep wordt vergeleken met reumapatiënten die niet met ernstige corona zijn opgenomen in een ziekenhuis.

Jasper Broen, reumatoloog-klinisch farmacoloog in Máxima MC: “Door dit onderzoek hopen we veel meer te weten te komen over welke patiënten met welke medicatie een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van corona. Ons onderzoek onderscheidt zich van anderen doordat wij niet alleen naar medische data kijken, maar bijvoorbeeld ook naar het naleven van RIVM-adviezen, leefstijl, vaccinaties voor andere ziekten en het gebruik van vitamine D.”

Naast Máxima MC en de Sint Maartenskliniek sluiten ook Bernhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Amphia Ziekenhuis aan bij het onderzoek. Dit zorgt ervoor dat er veel patiënten met reumatische ziekten geïncludeerd kunnen worden. Met alle ziekenhuizen samen worden er in totaal ongeveer 100 reumapatiënten, die met corona opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, vergeleken met 400 reumapatiënten die geen ernstige corona hebben gehad.

Alfons den Broeder, reumatoloog-epidemioloog in de Sint Maartenskliniek: “Deze door MMC geïnitieerde samenwerking tussen Brabantse Ziekenhuizen geeft een hele goede mogelijkheid om te ontdekken of reumapatiënten meer kans hebben op ernstig verloop van het coronavirus, en welke rol medicatie daarin speelt. Dit is van levensbelang voor onze patiënten.”

Het onderzoek wordt naar verwachting dit jaar nog afgerond.