11 augustus 2020

Máxima MC doet aangifte tegen onbevoegde arts-onderzoeker

MMC logo

Máxima MC (MMC) heeft aangifte gedaan tegen iemand die in 2019 korte tijd zonder geldig diploma als arts-onderzoeker in het ziekenhuis heeft gewerkt. Deze persoon, van wie al voor het einde van de proeftijd afscheid werd genomen, werkte tijdens het inwerktraject onder begeleiding op de afdeling interne geneeskunde. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten op geen enkel moment gevaar hebben gelopen. MMC heeft de procedures aangescherpt om herhaling te voorkomen.

In het voorjaar heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) Máxima MC geïnformeerd over een onderzoek naar een persoon, van wie het vermoeden bestond dat diegene niet beschikt over een geldig artsendiploma. Deze persoon is in 2019 ook enkele weken in MMC werkzaam geweest als arts-onderzoeker (een basisarts die nog geen vervolgopleiding doet, maar zich richt op onderzoek). Om in dienst te komen, maakte deze persoon gebruik van een vervalst diploma en het BIG-nummer van een naamgenoot.

In augustus 2019 startte de arts-onderzoeker, onder begeleiding van een ervaren collega, met het inwerktraject. Omdat het dienstverband erg moeizaam op gang kwam, is voor het einde van de proeftijd al afscheid genomen. Uit dossieronderzoek is gebleken dat deze persoon bij hoogstens zes patiënten echt bij de behandeling betrokken is geweest. MMC heeft deze patiënten geïnformeerd.

Uit onderzoek van de inspectie en uit ons interne onderzoek komt naar voren dat er geen aanwijzingen zijn dat behandelingen van patiënten in negatieve zin zijn beïnvloed door deze onbevoegde zorgverlener. Ook zijn er geen aanwijzingen dat aan patiënten schade is berokkend of dat zij gevaar hebben gelopen.

Jan Harm Zwaveling, voorzitter raad van bestuur: “MMC heeft veilige patiëntenzorg hoog in het vaandel staan. We vinden het dan ook buitengewoon vervelend dat dit heeft kunnen gebeuren. Het is erg kwalijk dat er mensen zijn die zorg proberen te leveren, waarvoor zij niet bevoegd zijn.”

MMC heeft aangifte gedaan van misleiding en valsheid in geschrifte en de procedures aangescherpt om herhaling te voorkomen.