8 november 2020

‘We doen ons werk, maar onder extreme omstandigheden’

Baukje de Kroon heeft als verpleegkundige de eerste coronagolf meegemaakt, en ook nu zet ze zich samen met collega’s weer in bij de zorg voor coronapatiënten. Ze werkt op de verpleegafdeling, en heeft daarnaast ook haar eerste dienst gedraaid op de Intensive Care.

“We doen ons werk, maar wel onder extreme omstandigheden. De omvang van corona is enorm, en elke dag zien we het aantal patiënten in het ziekenhuis toenemen. Dat zorgt voor extra hoge werkdruk. Meer coronazorg betekent ook dat er meer verpleegkundigen, artsen en bedden nodig zijn. Het grootste probleem is een tekort aan verpleegkundigen voor de intensieve zorg van patiënten met corona. Af en toe vraag ik me wel eens af: hoe lang houden we dit nog vol?”

Angst bij patiënten

“Wat de zorg voor coronapatiënten anders maakt dan de gewone zorg is dat zij allemaal hetzelfde ziektebeeld hebben. Zij strijden allemaal tegen hetzelfde virus. Daarbij zie je veel zorgen en angst voor wat komen gaat. Doordat wij als zorgverleners werken in beschermende kleding, heb je ander contact met patiënten. De patiënt ziet jouw gezichtsuitdrukking minder goed, maar ik zie de angst in de ogen van de patiënt. Het is mooi dat je dan wat kunt betekenen voor deze patiënten, hen gerust kunt stellen dat ze de juiste zorg krijgen.”

We doen het samen

“We werken hard met elkaar om corona onder controle te krijgen. Iedereen beseft dat we ons in een abnormale situatie bevinden. De impact van werken op een andere afdeling, zonder vertrouwde collega’s, maakt het niet gemakkelijk. Maar daarin helpen we elkaar, en juist door deze situatie merk en voel ik dat we het echt samen doen. Als ziekenhuis krijgen we nog steeds veel waardering voor de zorg die we leveren. Als mensen zich aan de maatregelen houden is dat een hele grote waardering voor ons werk.”