18 december 2020

Digitale kerstborrel voor telebegeleidingspatiënten Máxima MC

Gezelligheid in donkere dagen voor zeer kwetsbare patiënten

De patiënten van het telebegeleidingsprogramma van Máxima MC (MMC) zijn zeer kwetsbaar. Om zich te beschermen tegen het coronavirus, zien ze in deze dagen weinig andere mensen. Máxima MC bezorgde hen, samen met Albert Heijn Meiveld Citycentrum Veldhoven een gezellige, geheel coronaproof kerstborrel op afstand.

Je zult het maar hebben in deze tijd: een ernstige hartaandoening en/of longaandoening. Zo ernstig, dat het je dagelijks leven beheerst en je meerdere keren per week naar het ziekenhuis moet. Máxima MC heeft een speciaal programma dat deze mensen helpt zo stabiel mogelijk te blijven. De patiënten komen zo weinig mogelijk naar het ziekenhuis voor controles. Wél worden ze dagelijks gemonitord – op afstand. Ze geven dagelijks waarden als bloeddruk, saturatie en gewicht door aan hun verpleegkundig specialist via een beveiligd digitaal portaal. Die trekt meteen aan de bel als alarmsignalen afgaan bij afwijkende waarden en ondernemen meteen actie, zoals bijvoorbeeld een aanpassing in de medicatie. De patiënt blijft veel stabieler en herhaaldelijke opnames in het ziekenhuis worden vaak voorkomen.

Kerstgedachte
Laurence Oostveen, manager van het Vitaliteitscentrum (op de foto), stond naast de cardiologen en longartsen van MMC aan de wieg van het begeleidingsprogramma: “Voor deze patiënten vormt het coronavirus een groot risico. Een besmetting brengt zeer waarschijnlijk ernstige complicaties met zich mee. Zelf komen ze al niet meer zo vaak de deur uit, maar nu kunnen ze ook nog nauwelijks mensen thuis ontvangen. Met Kerst in gedachten, wilden we graag iets extra’s doen voor deze speciale groep. Maar uiteraard wél veilig. Zo ontstond het idee voor een gezellige ontmoeting op afstand, een digitale Kerstborrel, geheel in stijl van ons programma maar dan een keer heel anders.”

(Video)boodschappen
Ook aan de kant van het ziekenhuis voldoet de ontmoeting helemaal aan de maatregelen. Alle verpleegkundig specialisten, cardiologen en longartsen doen virtueel mee met een videoboodschap.
Maar een kerstborrel is natuurlijk pas écht af met lekkere hapjes en drankjes. Alle patiënten kregen een heerlijk pakketje, geheel afgestemd met onze diëtistes, met een flesje Cava, vruchtensap zonder toegevoegde suikers, 30+ kaas, olijven, volkoren toast en ongezouten notenmelange.
Sophie van der Linden, manager van Albert Heijn Meiveld/Citycentrum Veldhoven, nam dat pakket volledig voor haar rekening tot en met de bezorging bij de patiënten thuis: “Als je bij ons lege flessen inlevert, kun je het statiegeld doneren aan een goed doel. Dit mooie initiatief was een prachtige bestemming. Dit konden we niet voorbij laten gaan: ons eigen ziekenhuis in Veldhoven, misschien zelfs voor een aantal voor onze eigen klanten. Ik hoop dat we op deze manier iets kunnen toevoegen in deze zware tijd.”

Lees hier het verhaal in het Eindhovens Dagblad

Telemonitoring vindt plaats met medewerking vanuit het netwerk Zinnige Zorg en met medewerking van CZ.