21 oktober 2022

Máxima MC en Trudo op DDW met expositie Health Overshoot Day

Máxima MC en Trudo zijn ook dit jaar weer gezamenlijk vertegenwoordigd op de Dutch Design Week (DDW). Tijdens de DDW van 22 tot en met 30 oktober nemen Máxima MC en Trudo bezoekers mee in een toekomst waarin het aantal zorgvragen sterk toeneemt. De Health Overshoot Day (HOD) is de fictieve datum waarop de vraag naar hulp en ondersteuning in gezondheid groter wordt dan de samenleving en het zorgstelsel aankunnen.

Stel je voor: in 2040 worden alle Nederlanders op hun vijftigste verjaardag verplicht hun persoonlijke HOD te berekenen. Aan de hand van persoonlijke gezondheidsgegevens, levensstijl en algemene vooruitzichten op basis van DNA en geslacht, wordt berekend vanaf welk moment de staat niet meer in hun zorg kan voorzien. De persoonlijke gevolgen worden inzichtelijk gemaakt en mensen krijgen hulpmiddelen die laten zien hoe ze hun HOD positief kunnen beïnvloeden.

Prikkelend, bijzonder en mogelijk een tikje confronterend
Deze expositie maakt deel uit van Expeditie VitaalGezond, waarin Máxima MC en Trudo op innovatieve wijze hun veranderende rol en verantwoordelijkheden binnen de preventieve gezondheidszorg verkennen. De expositie is prikkelend, bijzonder en mogelijk een tikje confronterend. Bezoekers kunnen de expositie bezoeken  tijdens de openingstijden van DDW in de Embassy of Health in het Klokgebouw (adres: Klokgebouw 50, 5617 AB Eindhoven). Zie ook: https://ddw.nl/nl/programma/7693/embassy-of-health.

Domeinen zorg en wonen verbinden
Al sinds 2020 verkennen Máxima en Trudo de domeinen zorg en wonen in relatie tot vitaliteit. Zorg en wonen zijn nu nog (te) vaak gescheiden domeinen. Vanuit beide domeinen kijken de partijen welke zaken bijdragen aan het bevorderen van de gezondheid en vitaliteit van de inwoners van de Brainportregio. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van een loket om mensen vooruit te helpen bij vragen over vitaliteit en gezondheid. Gezondheid realiseer je niet alleen in zorginstellingen maar juíst in de directe (woon)omgeving. Door bouwkundige aanpassingen en technologische toepassingen in woningen en door in te zetten op sociale cohesie en verbinding met de wijk, willen ze gezond gedrag bij bewoners stimuleren.