16 juni 2023

Verbetering zorg voor vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies

Promotie Imke Reinders

Menstruatieleed is een wereldwijd probleem en heeft een enorme impact op kwaliteit van leven. Gelukkig is er heel vaak een behandeling en oplossing mogelijk en hoef je niet met klachten rond te blijven lopen en je leven erdoor te laten beïnvloeden. Promovenda Imke Reinders onderzocht tijdens haar promotieonderzoek verschillende facetten van de zorg voor vrouwen met hevige menstruaties.

Zo heeft zij gekeken hoe bij deze vrouwen angst en pijn kunnen worden vermindert vóór en tijdens de onderzoeken die zij ondergaan. Hiervoor zijn een virtual reality informatievideo en het luisteren van muziek onderzocht.

Onderzoek naar zorg bij hevige menstruatie

Daarnaast is onderzocht wat de beste manier van lokale verdoving is om endometriumablatie, een behandeling voor hevige menstruaties, te ondergaan. Het blijkt dat de combinatie van een verdoving rondom de baarmoedermond en een verdoving in het dak (fundus) van de baarmoeder het meest effectief is. Ook werd het herstel na deze behandeling (endometriumablatie) in kaart gebracht, waardoor vrouwen hier beter over voorgelicht kunnen worden. In het laatste onderzoek werd onderzocht welke patiëntfactoren een hogere kans geven op het falen van endometriumablatie. Het blijkt dat vrouwen met pijnlijke menstruaties, een sterilisatie in de voorgeschiedenis en jongere vrouwen een hogere kans hebben om alsnog een baarmoederverwijdering te ondergaan.

Imke Reinders promoveerde op 13 juni 2023 aan Maastricht University. Haar onderzoek vond plaats onder begeleiding van het promotieteam dat bestaat uit: Marlies Bongers hoogleraar gynaecologie MUMC+ en gynaecoloog in MMC, Peggy Geomini – gynaecoloog in MMC, Jacques Maas – tot recent werkzaam als gynaecoloog in MMC, nu werkzaam in MUMC+ en Jaklien Leemans, Biomedisch Wetenschapper en research begeleider in MMC.