Speekselkliergezwel

Speekselklieren kunnen worden aangetast door een tumor of gezwel. Zo’n speekselkliergezwel ontstaat wanneer cellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen.

De aandoening komt het meest voor in de oorspeekselklier, maar kan ook voorkomen in één van de andere speekselklieren: de onderkaakspeekselklier, de ondertongspeekselklier en de kleine speekselklieren. Een tumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn.

Symptomen speekselkliergezwel

Op de plaats van een speekselkliergezwel is een zwelling zichtbaar. Dit kan bijvoorbeeld bij de onderkaak (onderkaakspeekselklier) zijn. Gezwellen van de kleine speekselklieren komen vooral aan de binnenzijde van de bovenlip of het gehemelte voor. Een goedaardig gezwel geeft geen pijn en groeit meestal langzaam. Een kwaadaardig gezwel kenmerkt zich door pijn en een snelle groei.

Oorzaak speekselkliergezwel

De precieze oorzaak is onbekend, maar erfelijkheid speelt een rol.

Onderzoek speekselkliergezwel

De diagnose kan vaak al gesteld worden na lichamelijk onderzoek. De grootte en aard van het gezwel wordt nader onderzocht, bijvoorbeeld door middel van een punctie, CT-scan, echografisch onderzoek of een MRI-scan.

Behandeling speekselkliergezwel

Het gezwel (goedaardig en kwaadaardig) wordt tijdens een operatie onder algehele narcose verwijderd. Bij verdenking op een kwaadaardig gezwel worden ook het nabijgelegen lymfeklieren van de hals verwijderd. Dit omdat de kans op uitzaaiing bestaat. Na de operatie kan eventueel nog bestraling of chemotherapie volgen.