Speekselkliergezwel

De speekselklieren zorgen voor de productie van speeksel, dat nodig is bij de spijsvertering. Naast de talloze kleine speekselklieren onder de slijmvliezen in de mond zijn er drie grote speekselklieren: voor het oor, onder de kaakhoek en onder de tong. In deze klieren kan een tumor of gezwel ontstaan. Zo’n gezwel ontstaat wanneer cellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen.  

Deze aandoening komt het meest voor in de oorspeekselklier, maar kan ook voorkomen in één van de andere speekselklieren. Een tumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn.

Symptomen

Op de plaats van een speekselkliergezwel is een zwelling zichtbaar. Een goedaardig gezwel geeft geen pijn en groeit meestal langzaam. Een kwaadaardig gezwel kenmerkt zich door pijn en een snelle groei.

Oorzaak

De precieze oorzaak is onbekend. Mogelijk speelt erfelijkheid een rol.

Onderzoek

De diagnose kan vaak gesteld worden na lichamelijk onderzoek. De grootte en aard van het gezwel kunnen nader worden onderzocht, bijvoorbeeld door middel van een echografie (al dan niet met punctie), of met een scan.

Behandeling

Bij kleine, langzaam groeiende gezwellen wordt afgewacht, wanneer het waarschijnlijk is dat deze goedaardig zijn. Als er wel behandeling nodig is, wordt er een operatie uitgevoerd.

Zowel de KNO-arts als de kaakchirurg is betrokken bij de behandeling van een speekselklierzwelling. Waar nodig roepen zij elkaars hulp in; het maakt dus niet uit naar welke polikliniek u wordt verwezen.