Speekselklierontsteking

Een ontsteking in een speekselklier kan acuut ontstaan of chronisch van aard zijn. Meestal is een infectie de oorzaak. De speekselklieren zorgen voor de productie van speeksel, dat weer nodig is bij de spijsvertering.

Er zijn links en rechts drie grote speekselklieren in de mond: de onderkaakspeekselklier, de ondertongspeekselklier en de oorspeekselklier.

Symptomen speekselklierontsteking

Klachten die bij een speekselklierontsteking ontstaan, zijn:

  • Zwelling. Dit kan echter ook een teken zijn van een speekselkliergezwel.
  • Roodheid
  • Pijn, die heviger wordt bij het openen van de mond
  • Droge mond
  • Troebel uitziend speeksel
  • Soms koorts

Oorzaak speekselklierontsteking

Gewoonlijk is een infectie de oorzaak van een speekselklierontsteking. Bij kinderen gaat het vaak om het bofvirus. Bij ouderen is verzwakking, uitdroging, slechte voeding en/of een gebrekkige mondhygiëne meestal de oorzaak. Daarnaast kunnen tuberculose, syfilis, schimmelinfecties, bestraling en allergieën zo’n ontsteking teweegbrengen. Verstopping van een speekselklier of de afvoerbuis kan een chronische speekselklierontsteking veroorzaken.

Onderzoek speekselklierontsteking

Bij een speekselklierontsteking wordt in de meeste gevallen eerste een echo gemaakt. Daarnaast is het soms mogelijk om met een dun naaldje wat cellen uit de zwelling op te zuigen. We spreken dan van cytologisch onderzoek. Deze cellen worden onder een microscoop onderzocht. Soms wordt dan de oorzaak van de aandoening duidelijk.

Behandeling speekselklierontsteking

De behandelmethode is afhankelijk van de oorzaak. Als een bacteriële infectie de speekselklierontsteking veroorzaakt is een antibioticakuur nodig. Bij een chronisch of steeds terugkerende ontsteking kan de kaakchirurg de ontstoken klier operatief verwijderen. De operatie wordt uitgevoerd in dagbehandeling of tijdens een korte opname in het ziekenhuis. De arts verwijdert het oppervlakkige deel van de klier. Soms moet de gehele speekselklier worden verwijderd.