5 oktober 2015

Gespecialiseerd centrum Bekkenzorg Máxima van start

‘Samen geven we mensen met bekkenbodemproblemen de beste zorg’

Meer dan 1 miljoen Nederlanders, jong en oud, hebben last van problemen rondom de bekkenbodem.Patiënten met bekkenbodemproblemen hebben vaak klachten in meerdere organen die heel dicht bij elkaar liggen, zoals de blaas, dikke darm, geslachtsorganen en bekkenbodemspier. Voorbeelden hiervan zijn niet goed kunnen uitplassen of ontlasten, de plas of ontlasting niet kunnen ophouden, heel vaak moeten plassen of pijn bij het vrijen.

Samen sterker
Voor het behandelen van dit uiteenlopende scala aan bekkenbodemproblemen staat er bij Bekkenzorg Máxima een toegewijd team van professionals klaar. Gynaecologen, urologen, chirurg, maag-, darm-, leverarts, bekkenfysiotherapeuten, continentieverpleegkundigen, seksuoloog en psycholoog maken gebruik van elkaars expertise en tillen op die manier de zorg naar het hoogste niveau. Bijzonder is dat ook pijnspecialisten deel uitmaken van dit multidisciplinaire team. Hun inspanningen zijn erop gericht om chronische pijnklachten te verlichten zodat de patiënt in het dagelijks leven zo goed mogelijk kan blijven functioneren”, vertelt gynaecoloog Joggem Veen.

Voorbereiding en screening
De wachttijd voor de patiënt wordt tot een minimum beperkt. Medische onderzoeken die nodig zijn, worden vroegtijdig ingepland en vinden zoveel mogelijk op één dag plaats. Rik de Jongh, uroloog: “Door een grondige voorbereiding en centrale screening komt de patiënt direct bij de juiste specialist terecht, hierdoor hoeft hij maar één keer zijn verhaal te vertellen. Als het even kan, volgt tijdens hetzelfde consult al een behandelvoorstel. Denk aan medicijnen, bekkenfysiotherapie, behandeling met een steunpessarium of een operatie. Die snelle en efficiënte aanpak is mogelijk doordat alle professionals die bij het onderzoek en de behandeling nodig zijn, op hetzelfde moment aanwezig zijn in de polikliniek op locatie Eindhoven.”

Complexe problemen
Patiënten met complexe bekkenbodemklachten bespreken de specialisten gezamenlijk, om te voorkomen dat zij hun verhaal twee keer moeten vertellen, of er juist informatie ontbreekt. Bekkenzorg Máxima is een uitkomst voor patiënten met complexe klachten in de onderbuik of patiënten met terugkerende verzakkingklachten en ongewild urineverlies. “Vooral zij hebben baat bij vertrouwde zorg en een brede, medische benadering zoals deze binnen Bekkenzorg Máxima aangeboden wordt”, aldus Veen.

Hoogwaardige kijkoperaties
Samen met het Centrum voor Kijkoperaties is Bekkenzorg Máxima ook een specialistisch centrum voor endometriose. “Endometriose kan leiden tot chronische buikpijn, vruchtbaarheidsstoornissen en inwendige littekens in verschillende organen in de buik. Om deze aandoening te verhelpen is soms een complexe operatie nodig. Binnen het Centrum voor Kijkoperaties werken chirurgen, gynaecologen en urologen nauw samen”, vertellen Jacques Maas, gynaecoloog en Arijan Luijten, chirurg. Beide hebben ruime ervaring op het gebied van endometriose: zowel in de persoonlijke begeleiding van de patiënt als in de operatieve behandeling.