Jongh, dhr. dr. R. de

Jongh, dhr. dr. R. de

  • Functie uroloog
  • Contact 040 888 83 90
  • Aandachtsgebieden functionele urologie, niersteenlijden, niet spierinvasief blaaskanker en endoscopie

Opleiding en werkervaring

Dr. Rik de Jongh is sinds januari 2015 werkzaam in het Máxima MC als uroloog. Hij studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht.

Gedurende zijn studie en zijn co-schappen verdiepte de Jongh zich in urologie. In 2002 heeft hij enkele maanden onderzoek gedaan naar de diagnostiek van prostaatkanker aan Stanford University in de VS. In 2003 heeft de Jongh een keuze co-schap urologie gevolgd aan de Stellenbosch Universiteit in Zuid Afrika.

In het kader van zijn specialisatie urologie startte de Jongh in 2007 met de vooropleiding Heelkunde in het MMC. Het urologisch deel hiervan vond plaats in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en in het MUMC+ te Maastricht. In 2013 behaalde de Jongh met succes het Europees urologisch examen (Fellow of the European Board of Urology) en is hij geregistreerd als uroloog. “Het mooie aan het vak is dat het een duidelijk afgegrensd specialisme is. Diagnostiek en behandeling (conservatief dan wel chirurgisch) is in eigen handen , waarbij de patiënt goed geholpen kan worden” zegt de Jongh.

In 2013 volgde hij een fellowship in het Scheper Ziekenhuis in Emmen onder leiding van Drs. B.C. Knipscheer. Hij heeft zich verder gespecialiseerd op het gebied van de laparoscopische chirurgie (kijkbuis operatie techniek). ”Het is een uitdaging om met minimale weefselschade bijvoorbeeld een (nier)tumor te verwijderen. Hierdoor hebben patiënten minder complicaties, minder littekens en kunnen ze relatief snel naar huis” stelt de Jongh. In 2014 heeft hij zich in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven verder verdiept in de minimale invasieve chirurgie en oncologische (open) chirurgie.

Wetenschappelijk onderzoek

In 2004 startte de Jongh onder begeleiding van Prof dr. Ph. van Kerrebroeck en dr. G.A. van Koeveringe in Maastricht met fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek richtte zich op de veranderingen van de blaaswand die een bijdrage leveren aan het ontstaan van het overactieve blaassyndroom. De Jongh is in 2009 gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht. “Het verrichten van onderzoek is belangrijk om de behandeling voor de patiënt te optimaliseren. Het is belangrijk om naar de resultaten te kijken en hiervan te leren” vindt de Jongh.

Op functioneel gebied heeft hij ruime ervaring opgedaan in het bekkenbodem centrum in Maastricht. “Bekkenbodemproblematiek heeft een grote impact op de kwaliteit van leven. Bij bekkenbodem patiënten is een adequate samenwerking tussen onder andere urologen, gynaecologen, chirurgen, fysiotherapeuten, seksuologen en psychologen van vitaal belang” zegt de Jongh hierover zelf. Hij vindt het een uitdaging om binnen een bekkenbodemcentrum een patiënt zo goed mogelijk te informeren, adviseren en adequaat te behandelen.

Lidmaatschappen

  • Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Geneeskunst
  • Nederlandse Vereniging van Heelkunde
  • European Association of Urology

Bekkenzorg Máxima

Bekkenzorg Máxima biedt alle zorg voor klachten in en rondom het bekken aan mannen, vrouwen en kinderen. Iedere specialist kijkt vanuit zijn eigen specialisatie naar het probleem van de patiënt, ook ik als uroloog op het gebied van bekkenbodemproblematiek.
De patiënt staat centraal en wij als specialisten werken nauw met elkaar samen om de zorg op de patiënt af te stemmen. Door de korte toegangstijden en korte lijnen binnen Bekkenzorg Máxima sluiten de afspraken met de verschillende specialisten zoveel mogelijk op elkaar aan.
De patiënt weet in een zo kort mogelijke tijd wat er aan de hand is en krijgt een behandelplan om zo snel mogelijk van de klachten af te zijn.

Werkzaam op de afdeling

Contact