Zwangerschap van een tweeling of drieling
Een zwangerschap van een tweeling of andere meerling is voor aanstaande ouders meestal een verrassing. In het algemeen vergt de zwangerschap meer van een vrouw dan een eenlingzwangerschap. Er kunnen extra vragen en zorgen ontstaan.
Ontstaan meerlingzwangerschap
Meerlingen ontstaan meestal na bevruchting van meerdere eicellen. Als er twee eicellen worden bevrucht ontstaat een tweelingzwangerschap, bij drie eicellen een drielingzwangerschap. Een tweelingzwangerschap kan ook ontstaan doordat uit één bevruchte eicel twee kinderen groeien. Dit noemt men een eeneiige tweeling. In dat geval zijn de kinderen altijd van hetzelfde geslacht.
Zwangerschapsadvies
U kunt bij een meerlingzwangerschap gewoon blijven doen wat u ook deed toen u niet zwanger was, zoals werk, sport, seks, fietsen en autorijden. Let er wel op dat u goed naar uw lichaam luistert. Vaak is het verstandig om vanaf 20-24 weken activiteiten zoals werk buitenshuis aan te passen of te stoppen. Meer informatie over (het aanpassen van uw) voeding vindt u hier.
Een tweeling- of andere meerlingzwangerschap kan meer van u vragen dan een eenlingzwangerschap. Zo kunnen enkele verschijnselen in het begin van de zwangerschap sneller optreden: misselijkheid, braken, moeheid, harde buiken en zwangerschapsstriemen (striae).
Mogelijke complicaties
Bij een meerlingzwangerschap is er een verhoogde kans op één van de volgende complicaties:
Zwangerschapscontroles
Om eventuele complicaties tijdig te signaleren vinden er meestal extra zwangerschapscontroles plaats. Elk bezoek wordt de bloeddruk gemeten. Omdat bij een tweelingzwangerschap bloedarmoede vaker kan voorkomen, krijgt u in veel gevallen ijzertabletten en extra foliumzuur voorgeschreven. Verder vinden er regelmatig echo’s plaats.
De bevalling
U kunt vaginaal bevallen of via een keizersnede. De keuze is afhankelijk van eerdere bevallingen, de huidige zwangerschap en de ligging van de kinderen. De geboorte van een drieling gebeurt meestal via een keizersnede.
Bij een vaginale bevalling wordt na de geboorte van het eerste kind de ligging van het tweede kind gecontroleerd. Het kan soms even duren voordat de uitdrijvingsweeën opnieuw op gang komen. Mocht dit uitblijven dan krijgt u weeënopwekkers toegediend. Na de geboorte van het tweede kind worden de placenta’s geboren.
In onderstaand filmpje geven we uitleg over de bevalling van een tweeling.
Na de geboorte
Sacred hour
Na de geboorte worden de baby’s afgedroogd, krijgen ze een mutsje op en worden ze direct bij u op de borst gelegd. Dit eerste uur – sacred hour genoemd – is belangrijk voor de moeder-kindhechting.
Borstvoeding
Ook een twee- of drieling kan borstvoeding krijgen. MMC beschikt over een borstvoedingsdeskundige (lactatiekundige) die u eventueel kan ondersteunen.
Periode thuis
Na een goed verlopen bevalling kunt u de kraamperiode thuis doorbrengen. Geef bij het aanvragen van kraamhulp aan dat u een meerling verwacht. Dit in verband met de mogelijkheden voor uitgebreide kraamhulp. De eerste periode thuis met een meerling kan zwaar zijn. Bij moeilijkheden kunt u contact opnemen met de vereniging van meerlingouders (NVOM).
Ervaringsverhaal
Lees het ervaringsverhaal van Anneke Scheepers en Marc Hertogs (tweelingzwangerschap).