Bloedarmoede
Bij bloedarmoede is er een tekort aan rode bloedcellen in het bloed. Rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof, dat alle organen nodig hebben om goed te kunnen werken.
Symptomen
De verschijnselen van bloedarmoede kunnen zijn:
- Toenemende en soms ernstige vermoeidheid
- Kortademigheid
- Duizeligheid
- Hartkloppingen
- Opgezwollen voeten
- Oorsuizen
- Pijn op de borst, met name bij inspanning
Oorzaak
Bloedarmoede kan veel verschillende oorzaken hebben:
- Tekort aan ijzer
De meest voorkomende vorm van bloedarmoede ontstaat door een ijzertekort. Dit tekort aan ijzer komt vooral voor bij overmatig bloedverlies bij de menstruatie. Bij vrouwen die niet meer menstrueren en bij mannen komt het ijzertekort vaak door chronisch bloedverlies uit de maag of darm, bijvoorbeeld bij een maagzweer, middenrifbreuk, poliepen of een ontsteking. Soms ontstaat er een tekort door onvoldoende ijzer uit voeding. - Tekort aan vitamine B12 of foliumzuur
Bij een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 komt dit meestal door een fout in het lichaam. Foliumzuur of vitamine B12 wordt dan niet goed opgenomen door het lichaam. Soms ontstaat het tekort doordat er weinig voeding wordt gegeten met foliumzuur of vitamine B12. - Erfelijk
Er zijn erfelijke vormen van bloedarmoede, zoals thalassemie. - Gevolg van een andere ziekte
De meeste patiënten met een chronische aandoening, zoals beenmergziekten, nierziekten, reuma of sommige vormen van kanker hebben bloedarmoede. Sommige ziekten, zoals hemolyse en een vergrote milt, maken rode bloedcellen kapot, waardoor bloedarmoede ontstaat.
Onderzoek
De diagnose bloedarmoede wordt meestal na bloedonderzoek gesteld. Met bloedonderzoek kan vaak ook de oorzaak worden bepaald. Soms wordt aanvullend onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van onderliggende ziektes. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van beeldvormend onderzoek, een endoscopie of een beenmergonderzoek.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak:
- Bij een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan dit vaak in de vorm van pillen of injecties worden toegediend.
- Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven.
- Als bloedarmoede een gevolg is van een andere ziekte is het belangrijk dat de ziekte wordt behandeld.
- Bij patiënten met kanker die chemotherapie krijgen en bij patiënten met een nierfunctiestoornis, wordt soms EPO toegediend in de vorm van een injectie. EPO is een hormoon dat het beenmerg stimuleert tot aanmaak van rode bloedcellen.
- Als een ziekte de rode bloedcellen kapot maakt, is prednison de aangewezen behandeling.