Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Hartproblemen

Aandoeningen van het hart kunnen aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan. Op de polikliniek kindercardiologie worden kinderen met hartproblemen, zoals een hartafwijking of hartritmestoornis, onderzocht en behandeld.

Uw kind komt bij het kindercardiologisch team terecht als hij klachten heeft en is doorgestuurd door de huisarts. In sommige gevallen is er een andere aanleiding, zoals: wanneer uw kind aan topsport doet, als er cardiomyopathie (hartspierziekte) in de familie zit of als uw kind overgewicht heeft. Máxima MC heeft op het gebied van kindercardiologie een samenwerking met het Universitair MC Utrecht. Lees meer over onze samenwerking.

Symptomen hartproblemen bij kinderen

Duizeligheid, blauw zien, hartgeruis, hoge bloeddruk, pijn op de borst en vermoeidheid zijn verschijnselen bij hartproblemen. Soms zijn er echter helemaal geen symptomen merkbaar.

Oorzaak hartproblemen bij kinderen

Een hartaandoening kan aangeboren zijn, maar ook verworven. Een mogelijke oorzaak is een infectie van de moeder tijdens haar zwangerschap of wanneer het kind het Syndroom van Down heeft. Vaak is de precieze oorzaak echter niet duidelijk.

Onderzoek naar hartproblemen bij kinderen

Om een behandelplan op te kunnen stellen, is het noodzakelijk dat de precieze hartaandoening en de ernst daarvan bij de arts bekend is. Daarom worden er op de polikliniek onderzoeken gehouden. Veelvoorkomend zijn:

  • Hartfilm (ECG)
    Bij een hartfilm worden de elektrische stromen van het hart op papier gezet. Daaruit kan een arts informatie halen over de werking van het hart en of er bijvoorbeeld ritmestoornissen of een zuurstoftekort zijn. Uw kind krijgt plakkers op de borst, waar draadjes aan zitten. Deze draadjes zijn gekoppeld aan een apparaat dat elektrische stromen van het hart ontvangt. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt meestal een paar minuten.
  • Bandmanchet
    Een kleine bandmanchet komt om de vinger of teen van het kind. Met een lampje in de bandmanchet meet de arts het zuurstofgehalte van het bloed om een hartafwijking op te sporen of uit te kunnen sluiten. Bij sommige hartafwijkingen is het zuurstofgehalte namelijk lager dan normaal.
  • Röntgenfoto van longen en hart (thoraxfoto)
    De arts maakt een röntgenfoto van de longen, bloedvaten en het hart en gaat na of er afwijkingen zijn. Dit wordt ook wel een thoraxfoto genoemd.
  • Echo van het hart
    Een echo is een onderzoek waarbij hoogfrequente ultrageluidsgolven uitgezonden en teruggekaatst worden. Zo ontstaat er een beeld. Daarop kan de arts zien of er hartafwijkingen zijn. Máxima MC beschikt ook over een 3D-echoapparaat. Het apparaat wordt vooral gebruikt om aangeboren hartafwijkingen bij kinderen op te sporen en/of deze nog exacter te beoordelen.
  • Slokdarmecho
    Tijdens dit onderzoek wordt de slokdarm en/of de maag afgebeeld met behulp van contrastvloeistof en röntgenopnames.
  • CT-scan
    Een CT-scan is een röntgenfoto waarop de structuur van hart, de longen en de bloedvaten in de borstkas zichtbaar zijn. Uw kind ligt op een tafel die in het CT-apparaat wordt geschoven. Er is regelmatig een licht zoemend geluid te horen. Op die momenten moet uw kind stil blijven liggen. Eén van de ouders mag tijdens het onderzoek bij het kind blijven.
  • MRI-scan
    Een MRI is een soort foto waarop de structuur van het hart, de longen en de bloedvaten in de borstkas zichtbaar zijn. Uw kind ligt op een tafel die in het MRI-apparaat wordt geschoven. Het MRI-apparaat is een soort tunnel. Er is een hard kloppend geluid te horen. Om de oren te beschermen tegen het lawaai krijgt uw kind een koptelefoon op of oordopjes in de oren. Uw kind moet stil blijven liggen. Het onderzoek is niet pijnlijk en een van de ouders mag bij het kind blijven. U kunt muziek (CD of cassette) meenemen voor uw kind om naar te luisteren. Het onderzoek duurt ongeveer een uur. De MRI wordt vaak gemaakt als extra informatie nodig is over de bloedvaten in de borstkas buiten het hart.
  • MRI met sedatie
    Heel jonge kinderen kunnen vaak moeilijk stil blijven liggen. Voor het maken van een MRI krijgt het kind een slaapmiddel (sedatie) waarvan het rustig wordt, maar meestal niet echt slaapt. Dit is dus geen narcose. Uw kind blijft daarna nog een paar uur in het ziekenhuis tot het weer helemaal goed helder is. MMC is één van weinige ziekenhuizen waar dit mogelijk is omdat voor deze werkwijze speciale kennis nodig is.
    Informatie over een MRI met sedatie: MRI-CT scan bij kinderen met sedatie
  • Inspanningstest
    Bij een inspanningstest, in medische vaktermen spiro-ergometrie genoemd, wordt de doorbloeding van de hartspier beoordeeld. Bij inspanning moet het hart harder pompen en komen afwijkingen eerder aan het licht. De test vindt op een hometrainer of loopband plaats.
  • 24 uur lang meten van de bloeddruk
    Uw kind krijgt een band om de arm met een bloeddrukmeter. Het apparaat meet 24 uur lang de bloeddruk en hartslag. De arts kan daaruit informatie halen.
  • Holteronderzoek
    Bij het holteronderzoek wordt 24 uur lang het hartritme geregistreerd. Uw kind krijgt plakkers (elektroden) op de borst, die vastzitten aan een apparaat dat aan een band of riem om het middel wordt gedragen. Uit de 24 uur durende hartfilm kan de arts informatie halen over de werking van het hart. Het onderzoek wordt vaak gedaan bij het vermoeden van een hartritmestoornis.
  • Eventrecording
    Een week lang wordt het hartritme van uw kind gemeten via een recorder die in een tasje om de hals wordt gedragen. Aan het apparaat zijn twee elektroden verbonden, die met plakkers op de borst van uw kind worden geplakt.
  • Hartkatheterisatie
    Dit is een onderzoek om vernauwingen op te sporen in de kransslagaders van het hart. Na een plaatselijke verdoving wordt er een katheter (een dun slangetje) ingebracht via de pols of de lies. Deze katheter wordt via de bloedbaan naar het hart gebracht. De arts spuit er contrastvloeistof in. Een röntgenfilmpje laat vervolgens zien of er vernauwingen zijn. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het Universitair MC Utrecht, waarmee MMC een samenwerking heeft op het gebied van kindercardiologie.
    Hartkatheterisatie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht
  • Hartbiopsie
    De arts haalt een stukje weefsel weg uit het hart om nader te onderzoeken. Dit gebeurt via een katheter. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het Universitair MC Utrecht, waarmee MMC een samenwerking heeft op het gebied van kindercardiologie.

Behandeling van hartproblemen bij kinderen

De behandeling hangt af van de soort en ernst van de hartaandoening. Dit kunnen medicijnen zijn, maar ook een operatie. In Nederland zijn vier centra waar hartoperaties bij kinderen mogen worden gedaan: Amsterdam/Leiden, Rotterdam, Groningen en Utrecht. Máxima MC heeft een samenwerking met Utrecht, waar de operaties van patiënten van Máxima MC worden uitgevoerd.

Kindercardiologie

Binnen Máxima MC werken verschillende hulpverleners samen om tot een goede behandeling te komen van kinderen met een hartprobleem. Ons kindercardiologisch team ziet kinderen van alle leeftijden: van pasgeborenen tot jongvolwassenen. De kindercardiologen onderzoeken uw kind en maken een behandelplan. Wij begrijpen dat zulke onderzoeken voor kinderen spannend kunnen zijn. Daarom scheppen we met rust en aandacht een prettige sfeer.

Máxima MC heeft op het gebied van kindercardiologie een samenwerking met het Universitair MC Utrecht. Lees meer over onze samenwerking.

GUCH

Er is een groeiend aantal volwassenen in Nederland, die geboren zijn met een aangeboren hartafwijking. We spreken ook wel van Grown Ups with Congenital Heart disease (GUCH). Veel van hen hebben in meer of mindere mate restafwijkingen na een eerdere operatie. De zorg voor GUCH-patiënten vereist dan ook specifieke kennis en ervaring. Dit is geconcentreerd in vier gespecialiseerde centra, waarmee Máxima MC nauw samenwerkt.

In Máxima MC is een zogenaamde ‘transitiepoli’. De kindercardioloog draagt op dit spreekuur de patiënt met complexe aangeboren hartafwijking over aan de cardioloog van Máxima MC voor volwassen patiënten. Patiënt en ouders zijn daarbij aanwezig. Deze cardioloog werkt samen met de GUCH-cardioloog van het Universitair MC Utrecht. Samen houden ze spreekuur in Máxima MC.

  • Wat zijn symptomen van hartproblemen bij kinderen?

    Duizeligheid, blauw zien, hartgeruis, hoge bloeddruk, pijn op de borst en vermoeidheid zijn verschijnselen bij hartproblemen. Soms zijn er echter helemaal geen symptomen merkbaar.

  • Wat is de oorzaak van hartproblemen bij kinderen?

    Een hartaandoening kan aangeboren zijn, maar ook verworven. Een mogelijke oorzaak is een infectie van de moeder tijdens haar zwangerschap of wanneer het kind het Syndroom van Down heeft. Vaak is de precieze oorzaak echter niet duidelijk.

  • Hoe werkt een onderzoek naar hartproblemen bij een kind?

    Om een behandelplan op te kunnen stellen, is het noodzakelijk dat de precieze hartaandoening en de ernst daarvan bij de arts bekend is. Daarom worden er op de polikliniek onderzoeken gehouden. Veelvoorkomend zijn hartfilm (ECG), bandmanchet, röntgenfoto van longen en hart (thoraxfoto), echo van het hart, slokdarmecho, ct-scan, mri-scan, mri met sedatie, inspanningstest, 24 uur lang meten van de bloeddruk, holteronderzoek, eventrecording, hartbiopsie en hartkatheterisatie.

  • Hoe verloopt de behandeling van hartproblemen bij een kind?

    De behandeling hangt af van de soort en ernst van de hartaandoening. Dit kunnen medicijnen zijn, maar ook een operatie. In Nederland zijn vier centra waar hartoperaties bij kinderen mogen worden gedaan: Amsterdam/Leiden, Rotterdam, Groningen en Utrecht. Máxima MC heeft een samenwerking met Utrecht, waar de operaties van patiënten van Máxima MC worden uitgevoerd.