Slokdarmmanometrie

De slokdarmmanometrie voert de arts uit om de oorzaak te achterhalen van klachten zoals slikklachten, problemen met de passage (doorgang) van voedsel of pijn bij het borstbeen. Met een drukmeting van de slokdarm kan de arts de bewegingen van de spieren in de slokdarmwand onderzoeken.

De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 centimeter lang. Voedsel wordt door de spieren in de wand van de slokdarm actief verplaatst richting de maag. Bij de overgang naar de maag zit een sluitspiertje. Dit spiertje zorgt ervoor dat maaginhoud niet terug omhoog kan stromen. Wanneer de spieren in de slokdarmwand niet goed werken of verkrampt zijn, kan dit klachten veroorzaken.

Bij een slokdarmmanometrie meten we de druk door middel van een slangetje (katheter of sonde), waarin drukmeters zijn verwerkt. Daarbij kan de knijpkracht van de spieren en ook eventuele verkrampingen worden gemeten. De arts brengt een dun slangetje via uw neus in uw slokdarm. Het inbrengen veroorzaakt soms braakneigingen. U moet zelf het slangetje doorslikken. Als het slangetje eenmaal op de juiste plek zit, verdwijnt dit gevoel. Nadat het slangetje is aangesloten op een draagbaar kastje, dat de metingen (drukgegevens) opslaat, moet u water drinken. De arts trekt het slangetje langzaamaan omhoog, zodat er op verschillende plekken drukmetingen worden uitgevoerd. Hierna verwijdert de arts het slangetje weer.

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer dertig minuten.

Uitslag

De arts die het onderzoek verricht, bespreekt na afloop de eerste bevindingen met u. De volledige uitslag en de verdere behandeling bespreekt uw behandelend arts (die het onderzoek heeft aangevraagd) met u op een later tijdstip op de polikliniek.