Röntgenonderzoek lever en alvleesklier

Een röntgenonderzoek van de lever en alvleesklier, ook wel ERCP (Endoscopisch Retrograde Cholangio Pancreaticografie), is een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier.

Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen aan de galwegen en/of de alvleesklier op te sporen, die klachten of ziekte veroorzaken. Ook kan door middel van dit onderzoek behandeling plaatsvinden, zoals het verwijderen van galstenen vanuit de grotere galwegen.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een flexibele slang, de endoscoop. De endoscoop wordt via de mond, de slokdarm en de maag tot in de twaalfvingerige darm gebracht. Hier bevindt zich de uitgang van de galwegen en de alvleesklier. Vervolgens brengt de arts een dun slangetje (katheter) door de endoscoop in de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier. Door de katheter wordt een contrastvloeistof ingespoten, zodat röntgenfoto’s van de galwegen en/of afvoergang van de alvleesklier gemaakt kunnen worden. Indien nodig wordt tijdens het onderzoek een stukje weefsel (een biopt) weggenomen voor microscopisch onderzoek, dit is niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek kunnen verschillende ingrepen uitgevoerd worden, waaronder het plaatsen van een buisje om de galafvloed te waarborgen.

Beleving onderzoek

Om het voor u makkelijker te maken, wordt voorafgaand aan het onderzoek een ‘roesje’ toegediend. Dit is een combinatie van een kalmerend middel en een pijnstiller. Door deze medicijnen bent u meer ontspannen en voelt u minder angst en pijn. Tijdens het onderzoek wordt lucht ingeblazen in de twaalfvingerige darm. De twaalfvingerige darm gaat dan open staan, waardoor de MDL-arts beter zicht heeft. Hierdoor kunt u gaan opboeren en kunt u winden moeten laten. Dit hoort erbij en u hoeft zich daarvoor niet te schamen. Juist door het opboeren of laten van winden zult u minder last krijgen van een opgeblazen gevoel. Het onderzoek is niet pijnlijk. Pijnbeleving is echter voor iedereen anders. Veel mensen vinden het inbrengen van de endoscoop vervelend, omdat ze moeten kokhalzen. Sommige mensen krijgen een benauwd gevoel, omdat er een slang in hun keel zit. U kunt tijdens de hele procedure rustig door uw neus en mond blijven ademen. Er is genoeg ruimte in de keelholte om adem te halen.

Uitslag

Na het onderzoek blijft u een nacht in het ziekenhuis. Voordat u weer naar huis mag, bespreekt de arts de (voorlopige) uitkomst van het onderzoek met u op de afdeling. De definitieve uitslag krijgt u op de polikliniek of zodra deze bekend is.