Verlittekening van de lever
Verlittekening van de lever, ook wel levercirrose genaamd, is een vernietiging van normaal leverweefsel, waardoor littekenweefsel ontstaat rondom gedeelten met leverweefsel. Hierdoor neemt de levercapaciteit af. Het is in principe een onomkeerbaar proces van levercellen naar littekenweefsel.
De lever is zo steeds minder in staat om zijn functies uit te voeren. Om dit functieverlies zoveel mogelijk op te vangen, gaan gezonde levercellen zich delen. Bij beginnende verlittekening kan de lever dan ook groter worden. In een later stadium wordt de lever juist weer kleiner. Levercirrose is een proces dat zich steeds verder uit kan breiden. Het is erg belangrijk om het proces van levercirrose stop te zetten. In principe is de lever een groot orgaan, met veel reservecapaciteit. Maar als er teveel gezond leverweefsel is verdwenen, ontstaan ernstige problemen. Levercirrose kan verhoogde druk in de bloedvaten van de lever geven. Hierdoor ontstaat er stuwing in de bloedvaten van de lever en de darmen. Door de stuwing in de bloedvaten neemt de druk op de poortader toe. De poortader is het bloedvat dat bloed naar de lever aanvoert.
Oorzaak
De meest voorkomende oorzaak van is alcoholmisbruik. Andere oorzaken zijn chronische leverontstekingen zoals bij hepatitis B en C of ijzerneerslag.
In de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar is cirrose de derde doodsoorzaak, na hart- en vaatziekten en kanker. Bij ernstige levercirrose is de enige behandeling een levertransplantatie.
Klachten
Levercirrose ontstaat langzaam en patiënten hebben in het beginstadium vaak niet of nauwelijks klachten. Wanneer de lever steeds meer beschadigd raakt kunnen de volgende klachten optreden bij levercirrose:
- misselijkheid en braken
- verminderde eetlust en gewichtsverlies
- algehele zwakte en vermoeidheid
- buikpijn
- geelzucht: het geel zien van de huid en het oogwit
- jeuk
- kleine ‘spinvormige’ bloedvaatjes op de borst en bovenarmen
- donkere plekken in het gezicht en rode handpalmen
- stoppen van de menstruatie bij vrouwen
- borstvorming en impotentie bij mannen
Onderzoek
Bloedonderzoek
Bloedonderzoek naar de leverfuncties geeft een beeld van de ernst van de levercirrose en hoe deze zich ontwikkelt.
Echografie
Met een echografie ziet de arts of er afwijkingen zijn in uw lever.
Gastroscopie
Een gastroscopie wordt gedaan als de arts denkt dat u spataderen in uw slokdarm of maag hebt.
CT-scan
Met een CT-scan kan de arts afwijkingen aan de lever opsporen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen.
Behandeling
Levertransplantatie
Wanneer een te groot deel van de lever beschadigd is, is een levertransplantatie de enige mogelijkheid. Dit is een ingrijpende operatie die in Nederland alleen in universitaire ziekenhuizen in Rotterdam, Leiden en Groningen wordt uitgevoerd. Bij een levertransplantatie is er een grote kans op complicaties.