8 oktober 2023

Jan Salemans met pensioen

Jan Salemans

Na 28 jaar neemt Jan Salemans afscheid als maag-darm-leverarts van Máxima MC (MMC).

Hij studeerde geneeskunde in Nijmegen en specialiseerde zich tot internist en daarna tot maag-darm-leverarts in het Radboud Ziekenhuis. In 1995 promoveerde hij in Nijmegen op de klinische en fysiologische aspecten van de ileo-anale pouch operatie, een ingreep voor de behandeling van patiënten met een ernstige colitis ulcerosa of erfelijke polyposis van de dikke darm.

In 1995 maakte hij de overstap naar het toenmalige Sint Joseph Ziekenhuis in Veldhoven en trad hij toe tot de maatschap van internisten als eerste officiële maag-darm-leverarts in het ziekenhuis. In dat jaar waren er in Nederland nog maar 100 MDL-artsen, inmiddels is dat aantal gegroeid tot meer dan 500. Het vak maag-darm-leverziekten heeft de laatste decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt door de introductie van veel nieuwe behandelmogelijkheden en technologieën. Om een voorbeeld te geven: op het gebied van de endoscopie heeft een belangrijke verschuiving plaatsgevonden van alleen diagnostische naar steeds meer therapeutische toepassingen, zoals het verwijderen van grote poliepen en vroege stadia van coloncarcinomen. Voor patiënten betekent dit een veel minder invasieve behandeling, waardoor vaak geen operatie meer nodig is. Salemans heeft zich speciaal op dit terrein ontwikkeld, samen met zijn collega Straathof.

Opleiding
Tijdens zijn werkzame periode heeft hij met veel plezier samen met zijn collega MDL-artsen bijgedragen aan het opleiden van coassistenten, arts-assistenten en physician assistants.  Daarnaast heeft hij samen met zijn collega Boekema met veel enthousiasme aan de wieg gestaan van de opleiding tot verpleegkundig endoscopist, destijds een nouveauté, inmiddels een officieel erkende opleiding.

Een warm bad
Zijn pensionering voelt als het afscheid nemen van een familie, een familie die in de loop der jaren steeds groter is geworden en die zich ontwikkeld heeft tot een geolied team van medewerkers die zich allen met hart en ziel inzetten voor de MDL-zorg. Máxima MC was voor Salemans een heel fijne plek om te werken. “Het heeft altijd gevoeld als een warm bad. Wij zijn een middelgroot ziekenhuis, maar we staan wel ons mannetje en vrouwtje als MDL-afdeling. De korte lijnen en het persoonlijke contact met collega’s, ook tussen verschillende disciplines, zijn een groot goed binnen ons ziekenhuis.” Salemans: “Ik ga niet alleen ons MDL-team, maar ook alle andere collega’s alsook de contacten met de patiënten, enorm missen.  Ik ga ook genieten van mijn pensioen, met meer tijd voor mijn familie en vrienden, hobby’s en sport.”

Echter, Salemans legt zijn werk nog niet helemaal neer; hij blijft nog enkele maanden helpen om een jongere collega op te leiden in de EMR en ESD-techniek, vanuit een coachende rol.