22 april 2017

Heup- en kniepatiënten zamelen geld in voor Rode Kruis

Het Rode Kruis Eindhoven heeft zaterdag een cheque van ruim zestienhonderd euro ontvangen van patiënten met heup- en knieprothesen. Het geld werd opgehaald tijdens de HipWalk: een jaarlijks evenement voor orthopedische patiënten van Máxima MC en het Catharina Ziekenhuis. Tijdens deze sponsorloop laten mensen zien dat beweging met een kunstgewricht goed mogelijk is.

De Eindhovense orthopeden vragen met de HipWalk jaarlijks aandacht voor het belang van beweging bij ouderen, in het bijzonder bij een heup- of knieprothese. Oudste deelnemer was mevrouw Lauwers (89 jaar), die vijf jaar geleden een nieuwe heup kreeg. Met een korte koffiepauze tussendoor heeft zij maar liefst drie rondes uitgelopen. Ze werd als laatste onthaald met luid gejuich. “Het lopen ging afgelopen week niet zo goed, maar vandaag kwam ik gelukkig goed vooruit”, aldus mevrouw.

Heup- en kniepatiënten zamelen geld in voor Rode Kruis

Na een orthopedische operatie is bewegen een belangrijk onderdeel van het revalidatietraject. De avond na de operatie komen mensen al uit bed en gaan zij bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Orthopedisch chirurg en organisator Coen Jaspars: “Het behouden en terug opbouwen van een goede conditie is belangrijk. Binnen zes tot twaalf maanden na de operatie kunnen de meeste mensen weer een uur wandelen. Iets wat zij voor de operatie voor onmogelijk hielden. Ook fietsen en zwemmen zijn goede manieren om in beweging te blijven voor mensen met een heup- of knieprothese.”