26 januari 2018

De kracht van bewegen: 4 tips van de fysiotherapeut

Een gezond lijf begint bij de juiste voeding en voldoende beweging. Door overgewicht te bestrijden, neemt het risico op chronische ziekten, zoals diabetes, af. Maar voldoende beweging en gewichtsafname vermindert óók pijnklachten en slijtage aan bijvoorbeeld de knieën, voeten en schouders. Claudia van Luxemborg, fysiotherapeut in Máxima MC (MMC), vertelt over de kracht van bewegen.

“Mensen met overgewicht kampen vaak met klachten aan de knieën en voeten”, zegt Claudia. “Deze gewrichten vangen het gewicht op. Een zware belasting, waardoor pijn, slijtage, en/of pees- of spierontstekingen kunnen ontstaan. Dat zijn vervelende klachten die je in het dagelijks leven – bij iedere beweging – belemmeren.” Hoewel het niet wordt verwacht, zorgt overgewicht soms ook voor schouderklachten. “Dat komt doordat de armen harder moeten werken, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel. Gelukkig kunnen pijnklachten heel snel wegtrekken zodra het lichaamsgewicht afneemt. Hoe meer je afvalt, hoe makkelijker je beweegt. Door te trainen kunnen de spieren vervolgens steeds sterker worden. Het gevolg: de klachten aan het bewegingsapparaat nemen af. Naast het verminderen van pijn heeft dat nog meer voordelen. Zo is er geen of minder pijnmedicatie nodig en kom je minder snel bij de orthopeed terecht. Een knieprothese, een heftige operatie, kan er zelfs mee bespaard blijven.”

Tips
Hoe zorg je ervoor dat je meer beweegt? Claudia geeft enkele tips. “Al voer je maar een paar kleine veranderingen door, dan ben je al goed bezig. In dit geval geldt: alle beetjes helpen.”

  • Beweeg 150 minuten per week
    “Volgens de nationale beweegrichtlijnen is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen aan te raden. Denk hierbij aan wandelen in een stevig tempo, fietsen of sporten. Verspreid dit over meerdere dagen. Méér bewegen mag altijd.”
  • Versterk de spieren, botten en balans
    “Het is goed om zeker twee keer per week krachtoefeningen te doen om de spieren en botten te versterken. Ouderen kunnen ook nog balansoefeningen toevoegen. Een betere balans verkleint de kans op vallen.”
  • Voorkom veel stilzitten
    “Pak vaker de trap en doe boodschappen met de fiets. Werk je achter een bureau? Sta af en toe op, loop een stukje en ga weer zitten.”
  • Zorg voor goede begeleiding
    “Vraag in de sportschool of bij de fysiotherapeut om hulp. Goede begeleiding is belangrijk om blessures te voorkomen. Daarnaast hebben sommige mensen met overgewicht angst om te bewegen. Ook hierbij kan professionele begeleiding helpen. Als je de stap naar een sportschool te groot vindt, kun je ook thuis oefeningen doen. Denk bijvoorbeeld aan het steeds op- en aflopen van traptreden of het achter elkaar opstaan uit een stoel.

Obesitascentrum Máxima
Claudia van Luxemborg is fysiotherapeut in Obesitas Centrum Máxima, onderdeel van MMC. Samen met een team van specialisten begeleidt zij patiënten met obesitas vóór en na een maagverkleinende ingreep naar een gezonde leefstijl. “Ik ben vanaf dag één tot een jaar na de operatie bij het traject betrokken. Het verbeteren van kracht, conditie en zelfvertrouwen staat centraal. Na een jaar testen we hoe dit is verbeterd. Dat levert bijna altijd heel mooie resultaten op, waar de patiënt trots op mag zijn. Daarna blijven we nog vier jaar lang coachen op afstand. Via een online platform kunnen patiënten het behandelteam vragen om  tips, in contact komen met mensen die hetzelfde traject zijn ondergaan en krachtoefeningen en recepten downloaden.”