Nazorg en begeleiding bij een maagverkleining

Na de maagverkleinende operatie geven we u begeleiding bij het aannemen van een nieuwe leefstijl. Er verandert veel, zowel uiterlijk als innerlijk. Daarom zijn we er nog vijf jaar lang voor u. In het begin intensief, later meer op afstand en wanneer u daar behoefte aan heeft. De nazorg wordt aangepast op wat u nodig heeft.

U verandert niet als persoon na de maagverkleining en u houdt dezelfde gewoontes en manier van leven. Uw lichaam is wél veranderd en daar moet u uw gedrag op aanpassen. Met goede begeleiding verliezen mensen meer gewicht en worden complicaties voorkomen.

Intensieve begeleiding na maagverkleining

Het eerste jaar na de operatie ontvangt u intensieve begeleiding van de diëtist, fysiotherapeut en casemanager. Daarna wordt de begeleiding geleidelijk minder frequent, afhankelijk van uw gewichtsverloop, conditieverbetering en het kunnen volhouden van gedragsverandering. Als u daar behoefte aan heeft, kunt u na het eerste jaar meer begeleiding ontvangen of kan de begeleiding opnieuw opgestart worden. Het is ook altijd mogelijk een persoonlijke afspraak met de medisch psycholoog te maken. In het team bespreken we telkens onze bevindingen, zodat we u samen zo goed mogelijk kunnen begeleiden.

Onderdelen begeleiding na een maagverkleinende operatie

Medische controles

In de eerste twee jaar na de operatie gaat u elk half jaar op controle bij uw chirurg of casemanager. In de jaren daarna is deze medische controle één keer per jaar.

Eten en drinken

Het is belangrijk dat u uw eetgedrag aanpast. Na de operatie is de hoeveelheid voedsel die u per maaltijd kunt nemen veranderd. Dat is uiteindelijk ongeveer de inhoud van een koffiekopje of kiwi. Uw maaltijden zijn kleiner dan normaal. Door uw voeding aan te passen aan deze nieuwe richtlijnen, kan een goede en blijvende daling van uw gewicht ontstaan. U krijgt hiervoor begeleiding van een diëtist.

Richtlijnen voor eten na de operatie:

  • Stop met eten zodra een verzadigingsgevoel optreedt;
  • Eet langzaam en kauw goed;
  • Eet voldoende eiwit: vlees(waren), vis, kip, ei, kaas en zuivelproducten. Dit voor het behoud van spiermassa en om uw herstel na de operatie te bevorderen;
  • Gebruik drie hoofdmaaltijden en drie tot zes kleine gezonde tussendoortjes (vers fruit, cracker, karnemelk of magere yoghurt), verspreid over de dag;
  • Vermijd zoetigheid zo veel mogelijk (zoals ijs, chocolade, snoep);
  • Drink minstens 1,5 liter vocht (water zonder koolzuur, thee/koffie (eventueel met zoetstof), bouillon, gepureerde soep, (karne)melk en lightsiroop) verspreid over de dag en in kleine hoeveelheden.

Beweging onder begeleiding van de fysiotherapeut

Om gewicht te verliezen, moet het lichaam meer calorieën verbranden dan het via de voeding opneemt. Door te bewegen, verbrandt u extra calorieën. Ongeveer vier weken na de operatie start u samen met andere patiënten met een trainingsprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. De trainingen van de fysiotherapeut zijn er om u te helpen uw gedrag te veranderen en daarbij meer te gaan bewegen.

Krachttraining en conditietraining zijn beide belangrijk in het trainingsprogramma om gewicht te verliezen. De krachttraining zorgt voor opbouw van spieren, die meer energie vragen van het lichaam. De conditietraining zorgt ervoor dat u zich fitter gaat voelen en dagelijkse activiteiten makkelijker kan uitvoeren. Het trainingsprogramma in het ziekenhuis bouwt langzaam af, waarmee u telkens meer in de thuisomgeving gaat sporten en bewegen.

Emotionele begeleiding

Als u na de operatie merkt dat u emotionele problemen heeft of moeite ervaart met het aanpassen van uw (eet)gedrag, kunt u terecht voor een afspraak bij onze gespecialiseerde psycholoog.

MediMapp

Tijdens uw afspraken bij het obesitascentrum krijgt u veel informatie. Wilt u deze informatie thuis nog eens rustig bekijken? Of wilt u zich voorbereiden op de afspraak die gepland staat?

Lotgenotencontact

Als team hebben we vele jaren ervaring met maagverkleinende chirurgie. Er kan echter niets op tegen het uitwisselen van ervaringen en tips met andere patiënten. Lotgenotencontact vinden we zeer belangrijk. We proberen onderling contact te stimuleren met groepsbijeenkomsten.

Bariatrie Groep Nederland
Ook wijzen we u graag op Bariatrie Groep Nederland, een steun- en informatiepunt voor mensen na een maagverkleinende ingreep. Deze groep organiseert onder meer informatiebijeenkomsten en zet zich in voor betere (na)zorg in het hele land.

Verandering van het lichaam

De gezondheidswinst na een maagverkleinende operatie is groot. Toch kent een maagverkleining ook (tijdelijke) nadelen, doordat het lichaam verandert. Het is belangrijk om deze te herkennen, zodat u weet hoe ermee om te gaan en om tijdig advies te kunnen vragen.

Dumping

Een bekend bijverschijnsel na een gastric bypass is bijvoorbeeld de zogenaamde ‘dumping’. Dumping ontstaat doordat voedsel te snel in de dunne darm komt en daardoor snel wordt opgenomen in het bloed. Bij dumping voelt u zich algemeen onwel en kunt u last hebben van onder andere hartkloppingen, zweten, duizeligheid, buikkramp en diarree. Bij dumpingklachten gaat u het best rustig zitten of liggen. De klachten verdwijnen normaal gesproken na ongeveer 30 minuten. De klachten zijn vervelend, maar kunnen geen kwaad. Zie dit als een waarschuwing van het lichaam.

Haaruitval

Bij (snel) gewichtsverlies komt haaruitval voor. In het eerste jaar na een maagverkleining gaat het afvallen zo snel dat alle energie nodig is voor de organen in het lichaam. Processen rondom het haar komen even stil te staan, met haaruitval tot gevolg. Dit is vervelend, maar gelukkig groeit het haar daarna weer gewoon aan. De verpleegkundige kan u tips geven indien nodig.

Vitamines en medicatie

Een gastric bypass zorgt voor een verminderde opname van calorieën. Dat heeft ook een groot nadeel tot gevolg, namelijk een verminderde opname van vitamines. Om een tekort te voorkomen, wordt daarom na de operatie geadviseerd om levenslang speciale multivitamine in te nemen. Uw vitaminestatus wordt door regelmatig bloedonderzoek gecontroleerd. Ook na een gastric sleeve gebruiken mensen, bij een verminderde opname, dagelijks speciale multivitaminen.

Huidoverschot

Als de huid lange tijd opgerekt is geweest door overgewicht, is de elasticiteit grotendeels verdwenen. Na groot gewichtsverlies blijft er uiteindelijk vaak overtollige huid over op meerdere plekken. Bijvoorbeeld aan de buik en borsten, maar ook aan de bovenarmen, bovenbenen en in het gezicht. Mensen kunnen hier na een maagverkleinende ingreep veel last van ondervinden in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij het sporten. Overtollige huid op deze plaatsen kan gelukkig vaak verholpen worden met een ingreep van de plastisch chirurg. Let op: vraag bij uw zorgverzekeraar na of deze behandeling vergoed wordt. Bekijk meer informatie

Hoeveel val ik af na een maagverkleining?

Hoeveel en hoe snel er gewicht wordt verloren na de operatie, verschilt per persoon en is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats van uw eetpatroon na de operatie. In de tweede plaats van uw hoeveelheid extra beweging. Maar ook zaken als uw leeftijd, de mate van overgewicht en het eetpatroon dat u voor de operatie had, spelen mee. Bovendien kunnen medicijnen uw gewicht beïnvloeden, zoals medicatie voor diabetes. Probeer uw eigen gewichtsverloop dan ook niet te vergelijken met dat van anderen. Het is verstandig om rustig gewicht te verliezen. U heeft alle tijd.

Gemiddeld gewichtsverlies:

  • Gastric sleeve: 25-30 % van het totale lichaamsgewicht
  • Gastric bypass: 35-40% van het totale lichaamsgewicht

Bekijk ook de totale resultaten van het obesitascentrum.

Het eerste jaar na de operatie zal het gewichtsverlies het makkelijkst gaan. Gemiddeld valt u per week 1 kilo af. Na twee jaar gaat het niet meer vanzelf en begint het volhouden. Daarom is het van belang voor die tijd al gewend te zijn aan de nieuwe leefstijl. Vrijwel iedereen komt in deze periode wel weer iets aan, dat hoort erbij.

Zwanger na een maagverkleining

Bij een zwangerschap na een maagverkleining is goede controle extra van belang. Bespreek dan ook tijdig met uw verloskundige en/of gynaecoloog dat u een gastric bypass of gastric sleeve heeft ondergaan.

MMC is landelijk het expertisecentrum voor zwangerschap na een maagverkleinende operatie. Het is het enige ziekenhuis in Nederland met ervaring op het gebied van zowel obesitaschirurgie als extreme vroeggeboorte.

Lees meer over zwangerschap na maagverkleining

Informatiepakket

Wilt u graag meer weten? Vraag dan vrijblijvend een informatiepakket aan van het obesitascentrum. Vraag de informatiefolder gratis aan.