‘Twee jaar na de maagverkleining liep ik mijn eerste marathon’
Door een gastric bypass operatie en een nieuwe leefstijl valt Roy Ruijter uit Haarlem 80 kilo af. Hij krijgt weer plezier in bewegen. “Stapje voor stapje bouwde ik mijn conditie op.”
“Op het moment dat ik naar de huisarts besloot te gaan, woog ik 160 kilo. Ik schrok heel erg van zijn boodschap: als ik niet zou afvallen, zou ik veel minder lang van mijn gezin kunnen genieten. Via de huisarts kwam ik bij een obesitasgroep van de GGZ terecht, waar ik aan de slag ging met mijn eetgedrag. Ook kreeg ik hulp van een diëtiste en bewegingsdeskundige. Samen met de bewegingsdeskundige begon ik met wandelen in de duinen. Die eerste klim omhoog kostte me bloed, zweet en tranen, maar langzaam bouwde ik mijn conditie op en viel ik af. Echter kwam ik na een tijd ook weer aan, waardoor ik in een vicieuze cirkel terechtkwam. Uiteindelijk ging ik daarom een operatie overwegen.”
Begin van een nieuw leven
Een medisch zorg- en adviescentrum in Heemskerk verwijst Roy naar Máxima MC. In het ziekenhuis volgt een screening, onderzoek en groepsvoorlichting over de behandeling. “Na een half jaar kon ik geopereerd worden. In de operatiekamer besefte ik: nu begint mijn nieuwe leven. Na de operatie stond er een team voor me klaar in Heemskerk, dat dichter bij huis is.” Ondertussen krijgt Roy ook weer plezier in bewegen. “Stapje voor stapje bouwde ik het wandelen op. Daarna verruilde ik het wandelen voor hardlopen en langzaam kon ik steeds meer meters maken. Het trainen is heel pittig. Daar heb je discipline en wilskracht voor nodig. Mijn wekker gaat bijna elke dag om 6.00 of 7.00 uur om te gaan hardlopen. Of ik ga na de nachtdienst hardlopend naar huis.”
Hardlopen in geboortestad
Voor zijn eerste hardloopevenement kiest Roy een speciale plek; zijn geboortestad Enschede. Ook loopt hij daar zijn eerste halve én hele marathon. “Tijdens zo’n marathon ben ik volledig gefocust. Zelfs mijn familie zie ik niet staan. Ondertussen ben ik wel met mijn voeding bezig. Ik neem mijn eigen eten en drinken mee, omdat ik niet meer alles kan verdragen. Ik loop daarom met drie kilo eten en drinken op mijn rug. Ook dat moet je van tevoren oefenen. Ik zal het bereiken van de finish nooit vergeten: ik zag mijn familie staan en pinkte een traantje weg. Ik vond het zo’n mijlpaal dat ik na afloop een tatoeage heb laten zetten; het wapen van Enschede met het Twentse Ros erin.” Zijn tweede marathon loopt hij in Eindhoven. “Ik had deze prestatie namelijk nooit kunnen bereiken zonder de operatie in Máxima MC. Die tweede keer liep ik zelfs een kwartier sneller.” Zijn derde marathon weet Roy onlangs ook succesvol uit te lopen.