Leren van incidenten in de patiëntenzorg

Máxima MC wil zoveel mogelijk leren van incidenten in de patiëntenzorg. Hierdoor kunnen we namelijk de kans op herhaling verkleinen en onze zorg nog beter en veiliger maken. Daarom onderzoeken we de oorzaken van incidenten en voeren we verbeteringen door in onze zorg.

Continue leren en verbeteren
Binnen MMC worden alle medewerkers gestimuleerd om (bijna) incidenten actief te melden. Bij Veilig Incident Melden (VIM) worden (bijna) incidenten binnen het dagelijks werk in het ziekenhuis gemeld, geanalyseerd en worden verbetermaatregelen voorgesteld. Uitgangspunt is het verbeteren van de werkwijze of de organisatie van de zorg om herhaling te voorkómen.

Calamiteiten en ernstige incidenten in de patiëntenzorg

Soms is er sprake van ernstige zorggerelateerde schade. Dan wordt er een melding gedaan bij de commissie zorggerelateerde schade (CZS). Zij beoordelen zeer ernstige gebeurtenissen die (blijvende) schade hebben toegebracht aan de patiënt of geleid hebben tot diens overlijden. Ze beoordelen welke vorm van onderzoek noodzakelijk is.

Indien het een mogelijke calamiteit (overlijden of ernstig permanent letsel) is, wordt deze gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en wordt er een onderzoeksteam ingesteld die dit gaat onderzoeken. Bij een calamiteit is een onverwachte gebeurtenis veroorzaakt door een tekortkoming in de kwaliteit van onze zorg en heeft dat geleid tot overlijden of een ernstig permanent letsel. In dat geval bespreken we de calamiteit met zorgverleners, de patiënt en zijn/haar naasten. Indien het geen mogelijke calamiteit is maar er wel een ernstig incident, waarbij veel verbeterpotentieel wordt verwacht, wordt er een ‘verkort onderzoek’ opgestart.

Bij beide onderzoeken ligt de focus op het zoeken naar verbeterpunten waarbij het centrale uitgangspunt is: ‘Máxima MC leert van incidenten en calamiteiten’. De patiënt en familie bieden we in ernstige gevallen eventueel begeleiding en nazorg aan

Rapportage incidenten en calamiteiten

In de Rapportage incidenten en calamiteiten geven we inzicht in de ernstige incidenten en calamiteiten van het afgelopen jaar.

mProve ziekenhuizen delen en leren van calamiteiten

De mProve ziekenhuizen willen zoveel mogelijk leren van de dingen die niet goed gaan. Hierdoor kunnen we namelijk de kans op herhaling verkleinen en onze zorg en de patiëntveiligheid in onze ziekenhuizen verder verbeteren. Binnen mProve delen we onze ervaringen en resultaten van calamiteiten met elkaar om ervan te leren.