HSMR sterftecijfers

Het absolute sterftecijfer is het aantal sterfgevallen in een bepaalde periode. Met een instrument dat ontwikkeld is op basis van de Engelse Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR) berekent Máxima MC jaarlijks achteraf het gestandaardiseerde sterftecijfer. Het gestandaardiseerde sterftecijfer zet de werkelijke sterfte in een ziekenhuis af tegen de sterfte die op basis van de patiëntkenmerken verwacht kan worden.

Alle Nederlandse ziekenhuizen berekenen en publiceren jaarlijks de HSMR. Dit gestandaardiseerde sterftecijfer beoogt weer te geven in welke mate een ziekenhuis meer of minder sterfgevallen heeft dan op basis van patiëntkenmerken werd verwacht. Bekijk ook de Leeswijzer Sterftecijfers, die door de consumentenbond is uitgebracht als toelichting.

Absoluut sterftecijfer

In 2022 zijn in Máxima MC in totaal 21.427 patiënten opgenomen en zijn 465 patiënten overleden (berekend over klinische opnames en langdurige observaties, exclusief Covid-19 patiënten). Het bruto sterftecijfers is dus 2,17%. Dit percentage is inclusief Covid-19 opnames.

Gestandaardiseerd sterftecijfer

De HSMR is een indicator voor potentieel vermijdbare sterfte. Als een HSMR boven de 100 komt, betekent het dat er meer patiënten overlijden dan verwacht. Een score onder de 100 betekent dat er minder patiënten overlijden dan verwacht. De indicator houdt rekening met de patiënten die het ziekenhuis bezoeken en zaken als leeftijd, conditie en aandoening spelen een rol in de kans op overleving. De HSMR is opgebouwd uit 157 individuele diagnosegroepen, zoals borstkanker, hartritmestoornissen en een heupfractuur. Een individuele diagnosegroep wordt ook wel de SMR genoemd. De SMR is een indicator die voor een specifieke diagnosegroep het werkelijk aantal overleden patiënten vergelijkt met het verwacht aantal overleden patiënten.

HSMR 2022
De HSMR van Máxima MC over 2022 bedraagt 100, met een 95% betrouwbaarheidsinterval tussen 91 en 109. Dit betekent dat de voorlopige HSMR van Máxima MC niet significant afwijkend is dan het landelijk gemiddelde.

HSMR 2020-2022
Omdat de cijfers over één verslagjaar relatief grote betrouwbaarheidsintervallen hebben, is de HSMR ook berekend voor een driejaarsperiode. Dit geeft een preciezer, maar iets minder actueel cijfer. De HSMR van de Nederlandse ziekenhuizen varieert in de periode 2020-2022 van 67 tot120. De HSMR van Máxima MC over deze periode is 105; het 95%-betrouwbaarheidsinterval is 99-111. Dat betekent dat de HSMR van Máxima MC voor de genoemde periode significant hoge is dan het landelijk gemiddelde.

Monitoring HSMR

Máxima MC blijft kritisch over de waarde van (H)SMR en monitort de ontwikkelingen hiervan, legt deze uitslagen naast andere resultaten en analyseert deze om mogelijke patronen te herkennen om, zo nodig ondersteund door gebruik te maken van dossieronderzoek, verbeteringen in de kwaliteit van zorg te kunnen bewerkstelligen.

De SMR-cijfers van Máxima MC kunt u vinden in het pdf-bestand Máxima MC HSMR 2022 – Bijlage. Dit overzicht bevat een lijst van hoofddiagnoses met daaraan gekoppeld de deelcijfers per aandoening.