Orgaan- en weefseldonatie

Orgaandonatie is alleen mogelijk als mensen overlijden op de Intensive Care (IC) of Spoedeisende Hulp (SEH)in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld door een ernstige hersenbloeding of een ongeluk. Iemand kan dan na overlijden organen doneren. Daarvoor is altijd toestemming nodig van de donor zelf of van de familie.

Pas als het zeker is dat een patiënt gaat overlijden, kijkt een arts in het Donorregister om te zien welke keuze door de patiënt is ingevuld. Dat gebeurt heel zorgvuldig. Een donatieprocedure kan alleen doorgaan als er een ‘ja’ staat in het Donorregister óf als de familie toestemming geeft.

Meer informatie over orgaandonatie vindt u op: https://www.transplantatiestichting.nl

Staat er ‘nee’ ingevuld in het Donorregister? Dan gaat donatie niet door, en worden er ook geen onderzoeken gedaan.

Hoe gaat weefseldonatie?

Weefseldonatie is de meest voorkomende vorm van donatie in Máxima MC. Als de patiënt is overleden is, kijkt een arts in het Donorregister om te zien welke keuze is ingevuld. Is er geen keuze ingevuld, dan beslist de familie over donatie. Is er toestemming voor donatie dan meldt de arts de donor aan bij de Nederlandse Transplantatie Stichting en gaat donatie van start. In het ziekenhuis neemt een speciaal team de weefsels uit.

Lees meer over hoe weefseldonatie in zijn werk gaat

 

Kan iedereen donor worden?

Niet iedereen kan na overlijden organen of weefsels afstaan. Een arts bekijkt bij iemands overlijden of de organen of weefsels geschikt zijn voor donatie. Iedereen kan wel zijn of haar keuze invullen in het Donorregister. Ook als u ziek bent, soms zelfs als u kanker heeft (gehad), een bloedtransfusie kreeg of als u medicijnen gebruikt. Het is altijd goed om uw keuze in te vullen. Een orgaan of weefsel dat is beschadigd door ziekte of medicijnen kan soms niet meer gebruikt worden voor transplantatie. Maar andere organen en weefsels zijn dan misschien nog wel geschikt.

Ook kan er in de toekomst iets veranderen. De medische wetenschap lost steeds meer problemen op. Misschien is donatie door iemand met een ziekte nu niet mogelijk maar over een paar jaar is dezelfde ziekte misschien geen probleem meer.

Donatie in Máxim MC

Als een patiënt of nabestaande(n) voor donatie heeft gekozen vindt de transplantatie niet plaats in Máxima MC. Transplanteren doen alleen de academische ziekenhuizen in Nederland.

In Máxima MC is een speciale commissie orgaan- en weefseldonatie die het beleid bepaalt en toeziet op de uitvoering van orgaan en weefseldonatie volgens de Wet op de Orgaandonatie en de landelijke richtlijnen van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Meer informatie?

Contact

Heeft u vragen over donatie in Máxima MC? Neem contact op met donatiecoördinator via  donatiecoordinator@mmc.nl.