Metabool syndroom

Het metabool syndroom is een verzameling van klachten rondom de stofwisseling. Het gaat om een combinatie van een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht (vooral toename bij de buik) en een hoge bloedsuikerspiegel. Vooral mannen hebben er last van.

Het metabool syndroom verhoogt het risico op hartaanvallen en beroertes aanzienlijk.

Risicofactoren metabool syndroom

Voeding en bewegen
Energierijk eten (veel suikers en vetten) en weinig bewegen verhogen de kans op het metabool syndroom.

Laag testosterongehalte
Mannen met een laag testosterongehalte hebben meer kans om de aandoening te ontwikkelen. Maar het kan naast een oorzaak ook een gevolg zijn van het metabool syndroom. Bij mannen boven de veertig jaar neemt de productie van testosteron van nature langzaam af. Dit proces wordt echter versneld door buikvet en weinig beweging. Hierdoor neemt de spiermassa af, wat weer van invloed is op de bloedsuikerspiegel.

Gevolgen metabool syndroom

Orgaanvet
Vet dat ligt opgeslagen rond de organen, ook wel diepliggend buikvet genoemd, gaat op den duur zelf als een orgaan werken. De vetcellen produceren stoffen die de gevoeligheid voor insuline verminderen. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel ontregeld raken. Ook maken de vetcellen stoffen aan die ontstekingen bevorderen. Bij mannen zet buikvet bovendien het hormoon testosteron om in oestrogeen, wat de vetopslag nog eens bevordert. Meer vetopslag kan een toename van overgewicht en een hogere bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterolgehalte veroorzaken.

Slechte bloedwaarden
Bij het metabool syndroom kunnen de lever en de alvleesklier uitgeput raken, waardoor de bloedcholesterolratio slechter wordt. Dit betekent dat er meer van het slechte LDL-cholesterol en minder van het goede HDL-cholesterol in het bloed zit. Dit vergroot de kans op aderverkalking. Daarnaast nemen andere bloedvetten in ongunstige mate toe en is er een hogere kans op bloedstolselvorming. Bovendien is de bloedsuikerspiegel vaak langdurig hoog. Daardoor reageren de lichaamscellen minder goed op insuline: er ontstaat een lichte vorm van diabetes type 2, ook wel prediabetes genoemd.

Diabetes type 2
Mensen met het metabool syndroom hebben een vijf keer hogere kans op het krijgen van diabetes type 2. Er is vaak al sprake van een voorstadium van deze aandoening. Diabetes tast vaatwanden aan en kan tot vernauwing van de bloedvaten lijden. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte, toe.

Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk is soms genetisch bepaald, maar is meestal een gevolg van overgewicht, weinig bewegen, roken, stress en ongezond eten. Ook bij het metabool syndroom is vaak sprake van een hoge bloeddruk. Dit brengt het risico op hart- en vaatziekten met zich mee.

Erectieproblemen
Het metabool syndroom kan gepaard gaan met erectieproblemen. Mannen met een metabool syndroom hebben vaak aderverkalking, wat een veelvoorkomende oorzaak is van erectieproblemen. Daarnaast kunnen erectiestoornissen ontstaan door een laag testosterongehalte, bijvoorbeeld als gevolg van het metabool syndroom.

Behandeling metabool syndroom

Bij het metabool syndroom is het belangrijk om leefstijlveranderingen door te voeren, zoals stoppen met roken, gezonder eten en meer bewegen. Hierdoor kunt u het buikvet verminderen en de suikerwaarde in het bloed verbeteren. Als het testosterongehalte ook laag is, kan dit door middel van een huidgel, tabletten, injecties, pleisters of zalf worden opgehoogd.

De mannenpoli

Speciaal voor mannen met urologische klachten is er binnen Máxima MC, locatie Eindhoven een mannenpoli. Hier houdt uroloog Eveline Broers, samen met gespecialiseerd verpleegkundigen, spreekuur. Erectieproblemen, hormonale problematiek (overgangsklachten), afwijkingen aan de penis, pijnklachten in het gebied van de geslachtsorganen en vruchtbaarheidsproblemen worden er onderzocht en behandeld. De mannenpoli werkt nauw samen met onze polikliniek seksuologie.