16 augustus 2019

Hoe gaat een prostaatoperatie?

Hoe gaat een prostaatoperatie?

Een mogelijke behandeling bij prostaatkanker is een operatie. Hierbij wordt de gehele prostaat verwijderd. We noemen dit een radicale prostatectomie. Een operatie is alleen mogelijk als er geen uitzaaiingen gevonden worden. Onze urologen hebben uitgebreide ervaring met alle mogelijke operatietechnieken om deze ingreep uit te voeren.

Om de prostaat te verwijderen moet de uroloog ook de zaadblaasjes en een stuk van de plasbuis weghalen. Indien nodig worden ook de omliggende lymfeklieren weggehaald. Het gaat om een complexe ingreep die om nauwkeurigheid en ervaring vraagt. In Máxima MC blijf je zoveel mogelijk bij dezelfde arts; de uroloog die je op de polikliniek ziet, zal je in principe dus ook opereren.

Operatietechnieken

De operatie kan uitgevoerd worden met verschillende technieken: via een open buikoperatie, via een kijkoperatie of via een robotoperatie. Er wordt tegenwoordig voorkeur gegeven aan robot geassisteerde chirurgie vanwege de precisie van deze hypermoderne techniek. Máxima MC is het enige ziekenhuis in Zuidoost-Nederland waar deze operatie met robottechniek uitgevoerd wordt. Ook de kijkoperatie vindt nog regelmatig plaats. Bij beide technieken wordt geopereerd via kleine sneetjes in de buik. Dit betekent minder pijn, minder bloedverlies, een sneller herstel en kleinere littekens. Een open operatie, waarbij een snee in de onderbuik gemaakt wordt, gebeurt in Máxima MC vrijwel niet meer.

Robot of chirurg?

Bij complexe kijkoperaties op het gebied van urologie, gynaecologie en chirurgie opereren onze artsen met een operatierobot. Dankzij de robot zijn moeilijk bereikbare plekken in het lichaam waar weinig ruimte is, zoals diep in het bekken, makkelijker te opereren. Bovendien zorgen minder trillingen van de instrumenten ervoor dat er nog nauwkeuriger gewerkt kan worden. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kan de robot niet zelfstandig opereren. De robot is een hulpmiddel en assisteert de chirurg, waardoor de operatie minder belastend is.