10 januari 2017

Handscan meet ontstekingen bij reumatoïde artritis

MMC biedt als allereerste pijnloze controle voor artritispatiënten

Reumatoïde artritispatiënten worden vanaf nu pijnloos onderzocht op ontstekingen dankzij een HandScan. De objectieve metingen van dit apparaat kunnen bovendien leiden tot een betere bijstelling van vaak kostbare medicatie. Máxima MC (MMC) neemt de HandScan als eerste ziekenhuis ter wereld in gebruik in de dagelijkse praktijk.

MMC biedt als allereerste pijnloze controle voor artritispatiënten

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij gewrichtsontstekingen ontstaan. Ruim honderdduizend Nederlanders hebben met de aandoening te maken. “Er is bij deze patiëntengroep regelmatig controle nodig om activiteit van de ziekte te bepalen en medicatie eventueel bij te stellen”, vertelt Toon Westgeest, reumatoloog in MMC. Tot nu toe vond deze controle plaats door middel van een onderzoek dat pijnlijk kan zijn voor de patiënt. Hierbij werden door de zorgverlener zelf zwellingen in de hand opgemeten en onderzocht. “Patiënten ervaren echter niet elke dag dezelfde klachten en de pijngrens verschilt per persoon. Ook oefent niet iedere arts evenveel druk uit op de hand.” De HandScan kan dit onaangename onderzoek op termijn vervangen en biedt objectievere resultaten. Het Reumacentrum van MMC is van meet af aan betrokken geweest bij de ontwikkeling van en onderzoek rondom het apparaat.

De handscan

De HandScan, ontwikkeld door Hemics uit Eindhoven, laat ontsteking in gewrichten van polsen en vingers zien door middel van licht. “Deze patiëntgroep bestaat uit chronisch zieken die jarenlang, regelmatig terugkeren naar de polikliniek. Dankzij dit apparaat worden zij voortaan vaker en sneller beoordeeld. Bovendien kan kostbare medicatie nauwkeuriger aangepast en in sommige gevallen zelfs afgebouwd worden”, aldus Westgeest. Daarnaast wordt de scan uitgevoerd door een polikliniekassistent, waardoor er meer tijd is voor een gesprek bij de arts.

Vergelijkende metingen

De afgelopen jaren is er intensief onderzoek gedaan naar de werking van het apparaat. Westgeest: “De resultaten zijn goed. We zijn nu klaar om het in gebruik te nemen in onze patiëntzorg. De komende tijd zullen we de uitkomsten van beide meetmethoden met elkaar vergelijken om te onderzoeken of de HandScan patiënten ook op langere termijn de verwachte verbetering geeft.”