14 maart 2018

MMC erkend als Europees opleidingscentrum prostaatkanker

Máxima MC (MMC) is door the European Board- en School of Urology aangewezen als opleidingscentrum voor prostaatkanker. Dit betekent dat MMC internationaal erkend is om de opleiding te verzorgen in prostaatoperaties.

Om als ziekenhuis gekwalificeerd te worden als gecertificeerd EBU-EAU host center moet er een multidisciplinaire aanpak zijn voor de urologische aandoening. Ook moet het in lijn werken met de EAU-richtlijnen, een bepaald aantal ingrepen per jaar doen, resultaten rapporteren en betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek. MMC voldoet aan al deze eisen en is aangesteld als host center. Behalve MMC zijn er in Nederland nog twee andere ziekenhuizen erkend als opleidingsziekenhuis, waaronder Radboud UMC+. Daarnaast zijn er slechts vier centra in de Benelux erkend op basis van aantallen operaties, expertise en wetenschappelijke output.

Aantoonbare kwaliteit

Urologische oncologische chirurgie wordt steeds vaker alleen door gespecialiseerde ziekenhuizen aangeboden. Deze trend zet naar verwachting zover door dat ingrepen landelijk gezien geconcentreerd zullen worden binnen enkele gespecialiseerde centra. MMC voldoet aan alle kwaliteitsnormen op het gebied van prostaatkanker.

In MMC worden alle ingrepen op het gebied van oncologie middels een kijkoperatie uitgevoerd. Dit is uniek in Nederland. Deze vorm van opereren is minder belastend voor de patiënt vanwege kleine sneetjes, er is minder bloedverlies tijdens de operatie, de patiënt hoeft nog zelden naar de intensieve care afdeling na de ingreep, er zijn minder complicaties en de patiënt kan eerder terug naar huis en aan het werk. Landelijk heeft MMC een vooraanstaande rol op het gebied van kijkoperaties, ook wel laparoscopie. Prostaatoperaties worden in MMC door twee ervaren urologen gedaan: Kevin de Laet en Laurent Fossion. Beiden zelf opgeleid in Europese topcentra. Laurent Fossion: “We verrichten moeilijke kijkoperaties waarvoor grote expertise vereist is. Dankzij jarenlange ervaring kunnen ook deze complexe operaties uitgevoerd worden door middel van deze minder belastende operatietechniek.”

LEAP-programma

Daarnaast is Laurent Fossion ook geselecteerd voor het LEAP-programma. Een 3-jarig opleidings- en begeleidingstraject door Europese experts inzake prostaatkanker. “Voor Máxima MC betekent dit dat we als regionaal urologisch oncologisch centrum nog betere expertise in huis halen, waardoor we de patiënt de beste zorg kunnen bieden op het gebied van prostaatkanker”, aldus Fossion.