3 september 2018

MMC investeert in communicatie met laaggeletterden

laageletterdheid inverstering

Tijdens de start van de nationale week van de alfabetisering ondertekent Máxima MC (MMC) het convenant ‘Versterking basisvaardigheden gemeente Veldhoven’ en verbindt zich daarmee officieel als alliantiepartner aan DigiTaalhuis Veldhoven. Ook lanceert MMC vanuit mProve het eerste beeldverhaal over ‘nuchter zijn’. Daarmee stimuleert MMC de communicatie met patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven en draagt zij bij aan het versterken van geletterdheid in Veldhoven.

Landelijk hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder grote moeite met spreken, lezen en schrijven in het Nederlands. In Veldhoven zijn dit circa 3400 inwoners. Voor deze mensen zijn alledaagse handelingen zoals e-mailen, het lezen van een afsprakenbrief of een bijsluiter van een medicijn erg lastig, wat gevolgen heeft voor de gezondheid. Jan Harm Zwaveling, voorzitter raad van bestuur MMC: “Taal en gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Uit landelijk onderzoek blijkt dat laaggeletterden een grotere sterftekans hebben, vaker chronisch ziek zijn, een groter zorgverbruik en slechtere gezondheidsuitkomsten hebben. Het is dus van groot belang te investeren in goede communicatie met laaggeletterden.”

DigiTaalhuis

Rik Spooren, voorzitter van de Cliëntenraad, is blij met de ondertekening van het convenant: “MMC onderstreept hiermee het belang dat zij hecht aan het versterken van gezondheidsvaardigheden. Er is extra aandacht voor competenties die medewerkers nodig hebben om mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen te herkennen waardoor zij kunnen worden doorverwezen naar DigiTaalhuis Veldhoven.” Het DigiTaalhuis is een herkenbare plek in de Bibliotheek Veldhoven waar volwassenen terecht kunnen als ze beter willen leren spreken, lezen en schrijven in de Nederlands taal, rekenen en omgaan met de computer en het internet. Om de ambities te realiseren werken professionals samen met vrijwilligers, die via scholing de kans krijgen om hun deskundigheid te ontwikkelen. Rob Smetsers, algemeen coördinator DigiTaalhuis: “Om zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen, is het van belang dat we zo veel mogelijk mensen bereiken. MMC kan daar een waardevolle bijdrage aan leveren. Daarom zijn we heel blij dat MMC aansluit als partner.”

Beeldverhalen

Om moeilijk begrijpbare (medische) informatie toegankelijk te maken, ontwikkelt MMC in mProve-verband voor het eerst ook beeldverhalen. Het eerste beeldverhaal legt met duidelijke afbeeldingen en korte teksten uit wat je moet doen als je nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie. De afbeeldingen zijn gemaakt door illustrator Maartje Kunen. Zij is gespecialiseerd in het maken van illustraties voor laaggeletterden en werkt ook voor Pharos, het landelijke expertisecentrum dat zich richt op kwaliteit en toegankelijkheid van zorg voor iedereen. “Afbeeldingen voor laaggeletterden zijn meestal minder gedetailleerd getekend. Te veel informatie in één beeld is verwarrend. Door gebruik te maken van meer contrast, dikke lijnen en heldere kleurcombinaties, leg ik nog meer de nadruk op belangrijke elementen in de tekening. Dit resulteert in een beeld waarbij het meteen duidelijk is waar het over gaat”, legt Maartje Kunen uit. De afbeeldingen van de beeldverhalen zijn ook afzonderlijk te gebruiken. Ze zijn digitaal beschikbaar voor de zorgprofessionals. Zo kunnen zij ze inzetten bij alle communicatie met de patiënt.

Dit jaar ontwikkelt mProve nog een aantal beeldverhalen. Onder andere over de CT-scan en het MRI-onderzoek. Ook wordt er gewerkt aan een digitaal hulpmiddel voor zorgverleners, met illustraties die geschikt zijn voor uitleg aan laaggeletterden.