22 oktober 2018

Chirurg en radioloog werken samen op hybride operatiekamer

Chirurg en radioloog werken samen op hybride operatiekamer

In Máxima MC locatie Veldhoven is een hypermoderne hybride operatiekamer in gebruik genomen. In de ruimte van 80m2 wordt vaatchirurgie gecombineerd met dotterbehandelingen en stentplaatsingen. Afgelopen periode werd er al getraind met simulatiepatiënten. De hybride techniek biedt voordelen bij complexe vaatoperaties, zoals bij een diabetische voet of verwijde buikslagader.

Hybride opereren betekent het combineren van open vaatchirurgie met dotteren en stents plaatsen op geleide van röntgenbeelden: in de operatiekamer staat een grote röntgenarm die om het operatiebed beweegt. Groot voordeel is dat twee ingrepen gecombineerd worden en de patiënt dus maar één keer opgenomen hoeft te worden. Dit resulteert in een korter ligduur en sneller herstel. Er kan bovendien sneller en nauwkeuriger geopereerd worden. “Het is een grote vooruitgang”, vertelt vaatchirurg Maarten Loos. “Vanaf nu kunnen we standaard met behulp van nauwkeurige röntgenbeelden gaan werken. Dat is volgens ons een voorwaarde voor goede en complexe vaatchirurgie in de toekomst”, aldus vaatchirurg Maarten Loos. “Dit past in de ontwikkeling van zo klein mogelijk opereren; vroeger moesten we de buik nog openleggen, nu opereren we vaak via kleine prikgaatjes. Dankzij de hybride arm kunnen we meer detail zien.” Bijzonder is dat deze röntgenarm in de hoek van de operatiekamer staat en niet aan het plafond is bevestigd om de luchtstroom te bevorderen. Hierdoor kan er zo steriel mogelijk geopereerd worden.

Minder röntgenstraling

Bijzonder is de samenwerking tussen vaatchirurg en radioloog: ze voeren de operatie vaak samen uit. Volgens Loos is het waardevol om een radioloog aanwezig te hebben: “Radiologen zijn het gewend om in 3D te denken. Zij bekijken de beelden tijdens de operatie dan ook op een andere manier en doen belangrijke aanvullingen om de operatie goed uit te voeren.” Ook radioloog Han Kruimer is blij met de hybride techniek: “Complexe hybride zorg doen we gezamenlijk. Dankzij de nieuwe techniek kunnen we operatiebeelden hergebruiken, waardoor er minder dubbeldiagnostiek voorkomt. We hoeven de patiënt minder te belasten met onderzoeken en röntgenstraling.”

Diabetische voet

Een belangrijke toepassing van de hybride operatietechniek is de behandeling van een verwijde buikslagaders en verstopte slagaders in de benen, met in het bijzonder patiënten met een diabetische voet. “Bij die ingrepen is een scherpe beeldkwaliteit zeer belangrijk en zijn er vaak ook chirurgische behandelingen nodig, een teenamputatie”, aldus Loos. Door beschadiging aan bloedvaten en zenuwen merken mensen met diabetes het vaak minder goed of te laat als zij een wondje op hun voet hebben. Wanneer er niet op tijd ingegrepen wordt, kunnen de klachten grote problemen veroorzaken, met in extreme gevallen amputatie van teen, voet of zelfs onderbeen tot gevolg.

Nieuw operatiecomplex

MMC neemt op locatie Veldhoven een compleet nieuw operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Het complex heeft acht nieuwe hypermoderne operatiekamers met de nieuwste medische apparatuur, waarvan één operatiekamer voor robotchirurgie en één hybride operatiekamer. Afgelopen weekend verhuisden de eerste operatiewerkzaamheden al naar het nieuwe complex. Eind november wordt het complex officieel geopend.