14 december 2018

IC zet in op kunstmatige intelligentie bij beademing

intensive care met apparatuur

Wie met een vliegtuig op vakantie gaat, wil toch eigenlijk een vliegtuig met autopiloot én goede piloten in de cockpit. Centrale verwarming regelen we ook al lang niet meer voortdurend handmatig, maar met behulp van een thermostaat. Steeds meer zaken worden al tientallen jaren op een slimme manier closed loop geautomatiseerd. In de zorg lopen we hier soms nog wat op achter.

Na maanden van uitgebreide voorbereiding en scholing is de Intensive Care van Máxima MC (MMC) officieel gestart met INTELLiVENT-ASV. MMC is het tweede ziekenhuis in Nederland dat deze beademingsvorm met kunstmatige intelligentie als eerste keuze inzet voor in principe alle invasief beademde patiënten.

Innovatief beademen

Midden vorige eeuw werd gestart met invasieve kunstmatige beademing. Sindsdien zijn de beademingsmachines steeds verder verbeterd. Toch zijn deze nog steeds onvoldoende aangepast aan de behoefte van de patiënt. MMC gebruikt nu een zeer innovatieve beademingsvorm, waarbij de machine zich op basis van diverse metingen continu aanpast aan de (veranderende) behoefte van de patiënt. “De machine houdt de patiënt constant in de gaten en reageert meteen indien nodig. De frequentie en snelheid waarmee dit gebeurt, is door verpleegkundigen en artsen niet te evenaren”, aldus Jesse van Akkeren, intensivist in MMC.

Voordelen

De verwachting is dat patiënten veiliger beademd worden, sneller van de beademing komen en dus sneller terug naar de verpleegafdeling kunnen, met daarbij minder mogelijke lichamelijke en psychische schade van de beademing. Bovendien kunnen artsen en verpleegkundigen meer tijd en aandacht besteden aan andere belangrijke zaken voor de patiënt. Comfort voor de patiënt is een ander voordeel. Een IC-verblijf, en zeker als de patiënt beademd wordt, is vaak zwaar en traumatisch. Een deel houdt daaraan, soms levenslang, klachten over (vaak Post Intensive Care Syndroom (PICS) genoemd).

“Behalve de genoemde voordelen voor de patiënt zien we dat ons werkplezier ook toeneemt. Deze ontwikkeling past binnen het innovatieve karakter van onze Intensive Care. Dit daagt ons telkens uit”, aldus Pieter Tegelaers, Intensive Care verpleegkundige.

Tweede ziekenhuis in Nederland

Een aantal ziekenhuizen in Nederland gebruikt de kunstmatige intelligentie incidenteel bij invasieve beademing of in het kader van onderzoek. MMC is, na het Amsterdam UMC (locatie AMC), het tweede ziekenhuis in Nederland dat deze beademingsvorm met kunstmatige intelligentie als eerste keuze inzet voor in principe alle invasief beademde patiënten.